~

       Enunţul ‘îţi respect religia’ e intrinsec fals. Pot respecta oamenii care o practică. Dar dacă sunt creştin, pentru mine toate religiile sunt false, cu excepţia religiei mele. Imposibil să respect falsul. (Enunţuri de tipul ‘Respectăm infinit religiile care…’, proferate chiar de papă… Nu, nu le respectăm defel. Nu respect religia musulmană, îi respect pe musulmani; nu e acelaşi lucru. Poţi perfect respecta pe cineva dispreţuindu-i credinţa religioasă, ca falsă şi mincinoasă; îi revine lui să accepte sau nu, asta e tot ce se poate spune.) Dacă sunt ateu sau agnostic, apoi, toate religiile sunt false, fără excepţie. Ce e respectabil, pe scurt, sunt practicanţii lor, iar aceştia, în urma unor dovezi de respectabilitate.
       Enunţ cu caracter global, ţinând de forme probabil degradate de corectitudine politică intrate în comunicarea ecumenică publică, ‘religiile sunt respectabile’ nu reprezintă pe nimeni şi nu se adresează nimănui, credincios, agnostic, indiferent sau ateu.

Reclame

~ de soirs pe 16 decembrie 2015.

3 răspunsuri to “~”

 1. au totusi un, cum ii zice, trunchi comun. discutand factual un cat la suta din enunturi (weltanschauung) e identic. poti respecta un maimutoi mai tare decat un caine sau un vierme pt ca are mai mult din genele tale. lasand procentele la o parte, si pt ca am recitit de curand moartea lui vergiliu, poti respecta, inclusiv ca ateu, pietatea.

 2. Reflectiile dumneavoastra au meritul […]. Sincer, nu cred ca justifica at fi aceeasi daca impactul lor ar depasi o anumita limita, dar asta e alta tema.

  Cu toata recunoasterea motivatiei indignarii dumneavoastra – pe care o inteleg a fi usuratatea cu care unii sunt dispusi sa declare ca respecta un lucru sau o practica careia de fapt nu ii atribuie nici valoare – mi se pare ca plauzibilitatea ideii ca nu am putea respecta o religie fara a ii accepta doctrinele fundamentale mi se pare bazata pe o perspectiva prea simpla asupra obiectului in cauza, anume religia X sau Y.
  Sa zicem ca o religie chiar nu ar fi decat un sistem de idei. Nu pot respecta, ca sa iau un exemplu unde e neindoielnic vorba de numai atat, un sistem de idei, spre exemplu sistemul filozofic kantian, fara sa crede in el? Sigur ca pot: fie pentru ca sunt de parere ca totusi contine cateva adevaruri fundamentale, fie pentru ca il respect ca pe o reusita intelectuala cvasi-supraomeneasca, fie din motive estetice, etc. etc.
  Insa religia nu este numai un sistem de idei, este un amalgam de idei, practici, convingeri morale, atitudini, emotii s.a.m.d. Ori valoarea continuta in unele dintre aceste elemente poate fi suficienta pentru a-mi comanda respectul cat timp nu este corupta intr-o prea mare masura de vicii intelectuale (falsitate, credulitate, heteronomie epistemica etc.) si morale (ipocrizie, ura indreptata catre alte confesiuni s.a.m.d.).
  In fine, o ultima consideratie care ar trebui sa ne impiedice sa fim prea zgarciti cu respectul in asemenea cazuri este ca, oricit de siguri am fi de propriul ateism, daca e sa fim cinstiti cu noi insine: cat de multa incredere putem avea in facultatile noastre de cunoastere incat sa putem conchide cu suficienta certitudine ca doctrinele teologice ale marilor religii sunt false? Nimeni dintre cei care s-au gandit la asta fara inclinatii ideologice si cu probitate intelectuala autentica nu a pretins ca stiinta moderna a dovedit falsitatea adevarurilor teologice pretins revelate. Cum ar putea, spre exemplu, sa refute stiinta moderna argumentul ontologic? In treacat fie spus, oricine crede ca Kant a refurtat definitiv acest argument in Critica ratiunii pure sau, daca nu el, atunci logica moderna, e indemnat sa consulte literatura de specialitate.

  Cu stima
  Razvan S.

  • Când se trezesc, ca mine, necredincioşi să apere principiile religiei…
   Argumentul ontologic este ridicol, nu ai nevoie de ‘ştiinţă’ (sună ca la seminar) pentru a-l invalida, ci de logica formală. În general însă, orice efort e inutil. Nici nu ştiu de când nu s-au mai scris teodicee raţionale. Asta a fost o boală a scolasticii, misticii credeau că pot folosi raţiunea la fel ca iluminiştii mai târziu, prin demonstraţie, şi în general s-au acoperit de ridicol. Fiindcă fie sfârşeşti în raţiocinaţie, fie în inexplicabil. Încercările lor au fost lungi exerciţii invalidante, inutile.
   În zeu crezi sau nu. Ideea de a-l ‘demonstra’ e deja un deficit de credinţă. De ce credem? Evident pentru că nu ştim. Credinţa n-ar mai avea altfel niciun rost – am numi-o ştiinţă, certitudine, am pune mâna pe zeu, l-am pipăi şi l-am pune în buzunarul de la vestă. Nu, credinciosul crede tocmai pentru că nu ştie: el speră. Se aruncă într-o proiecţie. Nu e ceva de natura cunoaşterii raţionale, ci o speranţă intuitivă, învelită apoi în dogmă. Face un pas în gol când crede, în faţă e o prăpastie, se aruncă în necunoscut. E marea lui miză.
   Definită simplu, religia e explicarea lumii de aici printr-o lume de dincolo. E mai clar, mai simplu. Ai nevoie de o lume de dincolo să o explice pe cea de aici; de obicei, este şi cea în care presupui că pleci, când cea de aici, pentru tine, expiră.
   E şi un ‘sistem de idei’, cum spuneţi, dar nu e doar asta, pentru credincios – care sisteme toate ar fi, astfel, demne de admiraţie. E explicarea totalităţii lumii. Nu poţi presupune că şi alţii explică totalitatea, că te mântui şi cu unii, şi cu alţii, şi cu musulmanii, şi cu budiştii, şi cu animiştii. Una trebuie să fie adevărată şi celelalte false. Trebuie să presupui – şi de altfel dogma o face – că toate celelalte sunt mincinoase, cu excepţia alei tale. (Nu poţi spune: o, dar ce frumoasă e această minciună, cât de elaborată şi sofisticată e, cât de măreaţă, de vreme ce atâtea milioane cred în ea… Nu admiri o minciună, un fals, o afabulaţie, nu poţi spune de pildă: ce frumos plagiat, cât s-a lucrat la el, ce efort remarcabil, ce admirabil de sofisticată plastografie… Ceva e ori adevărat, ori fals, nu poate fi un pic din amândouă deoarece avem inimă mare şi tolerantă.) De aceea nu poţi respecta religiile, ci religioşii.
   Religiile sunt mutual exclusive, nu e ca la parada modei. Altfel profetul tău – Isus, să zicem – nu e profet şi nu anunţă nimic, nu e fiul zeului etc. Pentru orice credincios autentic – şi de altfel pentru dogmă – toate celelalte religii sunt false. Religiile nu sunt teoreme, să fie toate adevărate, să admiri procesul elaborării, tabla umplută de demonstraţii cu creta.
   De altfel e un semn foarte prost când negociezi, când te tentează admiraţia.
   Cred că raţionamentul meu e ăsta: dacă începi să ‘respecţi’ o altă religie decât a ta, e semn că a ta e deja terminată. Când erau puternice, religiile erau intolerante, absurde. E totdeauna un semn prost să admiri silueta ecvestră impunătoare, vestimentaţia strălucitoare, ochii albaştri pătrunzători ai inamicului…
   Oricum creştinismul e terminat şi asemenea consideraţii sunt aproximative. Terminat de tot în Vest, cu un retard de 100 de ani în Est (va fi dezastru în bisericile de la noi după ce dispare generaţia ‘babelor’, biologic, în 10-15 ani, deşi procesul nu va fi la fel de accelerat ca în Vest). Nu ştiu ce va urma şi nu contează. Sunt fatalist în această privinţă.
   Şi de altfel asemenea discuţii sunt inutile.

   …Vedeţi, nu-mi place să explic ceea ce am spus deja, să-mi ‘apăr’ o poziţie etc. Pentru mine e groaznic; ţin aceste subsoluri de comentarii în ideea că primesc aici ceva inedit, o idee nouă, ceva care te pune pe gânduri. Nu să apăr redundant ce am scris deja. Dacă nu eşti de acord, dacă nu te-a frapat la prima citire ce e acolo – e semn că nici n-o să fii. Nu o ‘demonstraţie’ te va convinge. De obicei, plecăm dintr-o dispută cu ideile noastre, intacte.
   Sunt pentru ‘înţelegi, bine – nu, vezi-ţi de drum’. Nu-ţi voi ‘explica’ ceva, e ridicol. Ştiţi, sunt pentru literatură…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s