~

       Biografie Kafka extinsă, ieşită de curând în Germania (peste 2000 de pagini), în 3 volume:  Kafka. Die Jahre der Entscheidungen (2002), Kafka. Die Jahre der Erkenntnis (2008) şi Kafka. Die frühen Jahre (2014). Autorul, Reiner Stach, petrece 20 de ani scriind-o – cercetare, călătorii etc.
       – nu era deloc un egocentric. Celebra frază din jurnal, din 2 august 1914: ‘Germania declară război Rusiei. După-amiază, curs de nataţie’ nu e, cum credea naiv Reich-Ranicki, o probă de egocentrism. Evenimentul istoric îl tulbura, după ce fusese martor direct, în câteva rânduri, la revolte traumatizante soldate cu victime.
       – nu era un slujbaş şters şi absent, strivit de opresiunea birocratică, ci un funcţionar foarte capabil, chiar indispensabil. Colegii de la agenţia de asigurări fac tot ce pot şi izbutesc să-l scape de mobilizare. Din regimentul lui, puţini se mai întorc teferi. Face numeroase deplasări de serviciu în cariere de piatră şi uzine, ameliorând măsurile de protecţie împotriva accidentelor, îi convinge pe patroni, trimite scrisori, ţine discursuri.
       – deloc marginal şi lugubru. Frecventa petreceri, cafenele şi bordeluri cu prietenii, şi sosea deseori acasă în zori, când se schimba pentru a merge direct la birou. Nu era genul domestic ci sportiv – un înotător remarcabil -, amator de piscine şi plaje, excursii, echitaţie. Ştia să seducă şi de obicei avea succes la femei.
       E un imens pericol a vrea să explici opere literare prin biografia autorului. Tentaţia biografismului e o comică şi veche capcană, în care cad îndeobşte criticii începători sau publicul, care vrea nu să înţeleagă ci îndeosebi să se înduioşeze. Chiar şi azi, sunt destui care cred că viaţa explică opera, în literatură ca şi în filozofie. Publicul, mai ales, lipsit de un acces la fel de facil la imaginaţie sau construcţie, preferă să-şi închipuie că autorul nu poate să inventeze prea mult şi că structura sau întâmplările operei sunt luate psihanalizabil din viaţa sa. Autorii ar fi, astfel, un fel de scribi, notând cuminte ceea ce trăiesc sau văd pe fereastră.

Anunțuri

~ de soirs pe 20 Decembrie 2015.

Un răspuns to “~”

  1. E un Kafka cu totul altfel decât mi-l închipuiam. Vă mulțumesc pentru informații.
    Hm, dar R.S., care a petrecut 20 de ani lucrând la cartea sa despre Kafka, ce părere o avea despre biografism? În rest, vă dau perfectă dreptate opera n-are legături (vizibile) cu viața. Scriitorul e cu totul altceva decăt un scrib cuminte care consemneaza ce i se întâmplă lui si contemporanilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s