~

       O elită făcând jogging şi detestându-i pe graşii care fumează trabuc (fosta imagine de caricatură a elitei financiare). O nouă elită arogantă şi barbară, a hiperclasei, a suprabogaţilor, care imită – maimuţărind – revolta, rebeliunea, conştiinţa socială. O elită în tricou, degajată. Cool. Vegetariană, sănătoasă, practicantă de jogging. O elită ecologistă, care finanţează cercetări spaţiale, ascultă ‘rock’ şi face alpinism în weekend-uri.
       Spiritul Rebelului a ajuns azi caricatura burgheză par excellence. Se scot cu el linii de modă; e eticheta pentru haine, jucării, coca-cola.

       Cum ar trebui să ne revoltăm, în faţa acestei inversiuni? Să începem să semănăm cu conservatorii? Să facem revoluţie în costum, în croieli austere – văzând hiper-elita defilând în tatuaje şi tricouri negre, pe motocicletă?
       Coregrafia ‘revoltei’ a ajuns doxa pop-culture şi deghizamentul elitei, consensualul prezent; e noua dogmă estetică şi ideologică a timpului. De aceea nu va avea loc niciodată, în condiţiile date, o revoltă. Revolta-imagine nu e niciodată şi subversiune. Niciun milimetru din establishment nu e clintit. Revolta e uniforma fashion a noilor elite urbane kitsch. Cum recunoşti un burghez de azi? E rebel (mister absolut contra cui, el însuşi fiind cel împotriva căruia trebuie să se revolte). Ecologist; ‘rock’; vegetarian; copiii lui fac ‘muzică’ în ‘garaj’. Nemaiavând o subcultură proprie, burghezii au adoptat-o pe cea a stângii. Rezultă, dinaintea ochilor noştri, bogaţi cu beretă Che Guevara.

       Subversiunea, cea reală, nu mai are uniformă pop recognoscibilă în imaginea vremii. E de nereperat, inidentificabilă.
       La drept vorbind, nicăieri.

~ de soirs pe 2 Februarie 2016.

2 răspunsuri to “~”

 1. Confuzia este intr-adevar frapanta, cu atat mai mult cu cat structurile, diviziunea de clasa, in formula din secolul 19 chiar, sunt recurente si evidente (revelatie citind Age of Capital de Hobsbawm). Iti vine sa strigi `look at the money !`

  Ai suficient de mult, in assets, ca sa supravietuiesti comfortably off pana la sfarsitul vietii fara sa muncesti, eventual si familia ta pe cateva generatii (y compris charities, excursii pe bicicleta in Africa sub-sahariana cu camera agatata de casca, concerte U2, masina vintage de 100 EUR si ceas chinezesc de 1 dolar, whatever) – esti un burghez kitsch, ultra penibil fata de antecesorii tai. Asuma-ti conditia for God’s sake sau abandoneaz-o, doneaza TOT, taie toate relatiile de familie/clan/clasa si ia-o de la zero pornind, de exemplu, dintr-un slum African. Nu poti face asta (nimeni de fapt n-o face), OK, atunci este decent sa te retragi si sa-ti numeri banii si sa nu mai alimentezi falsul.

  Nu ai sufficient de mult, insa aspiri la asta, lucrezi in siajul lor si le imiti discursul, faci `cariera` etc…, esti un mic burghez aspirant, good luck.

  Nu poti supravietui mai mult de cateva luni fara salariu (y compris diplome de la n facultati – eventual cumparate cu 400 eur, ca in Romania, raspunzi unui sef care-ti face fisa de evaluare, etc… ) esti un proletar, wake up !

  Lucrurile sunt atat de evidente la acest capitol. Si totusi….

  • Au renuntat de fapt la tot, cu exceptia capitalului. Educatie clasica, crestinism, eticheta, toate au ajuns, pe rand, la muzeu, intr-un secol. Au fost in stare sa renunte, discret, si la ctitoriile predecesorilor, conacele si palatele urbane, din epoca de emulatie a aristocratiei- strazi intregi din centrul Londrei, al Parisului, al Romei au fost vandute catre asiatici sau africani afluenti. Si aici, in virulenta si vigilenta cu care se agata de capital, poate fi un fel de confirmare, trista, a materialismului istoric, desi nu stiu daca cineva a anticipat ca lucrurile se vor petrece asa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s