~

       Câteva idei vide de care stânga trebuie să scape rapid în noua reflecţie asupra istoriei.
       – răul cel mai pregnant de pe pământ vine de la occidentali. Idee rasistă: avem în continuare impresia că, dacă nu le mai suntem superiori celorlalţi în bine, cel puţin le rămânem superiori, flagrant superiori, în rău. Aşa cum sacrul ‘se camuflează în profan’, există un rasism camuflat în discursul penitenţei.
       – există în noi un rău esenţial, pe care trebuie să-l ispăşim în permanenţă. Colonialism, imperialism, capitalism, totalitarisme, războaie mondiale etc., toate ideile de imperium şi dominaţie pe care le-am avut au fost proaste. Prin deducţie, se înţelege că ale altora au fost sensibil mai bune, ar fi fost mai bune sau ar fi putut fi mai bune, în condiţii şi secvenţe istorice similare. Rasism invers care induce ideea că alte popoare sau modele de civilizaţie le sunt potenţial superioare unora (alor noastre).
       – avem obligaţia morală de a cere iertare pentru suferinţele pe care le-am provocat în istorie altora sau planetei în genere. Etnomasochism vanitos: se poate recunoaşte un occidental prin particularitatea că e antioccidental, că a produs singur ideile care îl subminează. Autodenigrarea e produsul unui imens orgoliu, al unei autoglorificări morale; dacă răul nu poate veni decât de la noi, ceilalţi sunt mereu spectatorii candizi ai marii noastre frământări şi melodrame cu public, în care ne probăm paternalist înălţimea morală. Raportul istoric subiect-obiect se menţine în trucul autodenunţului.

       Adaug că, în general, progresismul trebuie să fugă de discursul moralist. Cade în teritoriul dreptei. (Nu pentru că e moral revendicăm ceva, ci pentru că e just, echitabil. Stânga nu luptă niciodată în numele ‘moralei’; aceasta e litania psihologist-caritabilă a dreptei.)

IMG_20150828_105401_edit

Reclame

~ de soirs pe 5 februarie 2016.

3 răspunsuri to “~”

 1. Stanga ar putea de asemenea sa renunte la subtonul de superioritate morala neta. Realizarile ei istorice sunt modeste in raport cu ale capitalului, principala forta revolutionara a ultimelor doua secole (a recunoscut-o recent inclusiv David Harvey). Performanta principala a stangii a fost in rolul de cenzor al capitalului. Incercarea de a-l substitui – experiente genocidare in cascada.

  Ar putea sa renunte la pirueta retorica cu degetul aratat spre bogati in orice conditie, subantelesul fiind ca ei sunt de vina, in fond, no matter what. Vorbesti despre lipsa de eficienta si productivitate a unei comunitati la limita subzistentei, ti se arata milardul facut de nu stiu care speculator de pe Wall Street. Riguros, lichidarea imediata a averilor primilor 5% miliardari si milionari la nivel global ar insemna, ceteris paribus, dublarea sau triplarea venitului celor mai sarace 3 miliarde, timp de un an, care in loc sa castige 1 dolar pe zi, ar castiga 2 sau 3 dolari, timp de un an, adica nimic. Si acesta este un model ideal, impropabil in practica, in care lichidarea activelor in bloc nu conduce la deprecierea lor galopanta, etc…Sigur ca averile in cauza sunt obscene si ar trebui cumva cenzurate, insa nu milardul facut de nu stiu ce lichea manager de hedge fund din nu stiu ce fente va rezolva problema subdezvoltarii celor 3 milarde. Sa fim seriosi.

  Si ar mai putea renunta la viziunea aceea asupra determinismului. Determinismul radical daca este veridic, atunci este o constanta universala care suspenda orice judecata nu numai in privinta celor saraci, care au astfel o justificare pentru a nu incerca ameliorarea propriei situatii, si care trebuie permanent sustinuti ajutati, etc.. ci egalmente in privinta bogatilor care au si ei o justificare pentru exploatarea si escrocarea celor mai slabi sau mai naivi. Si ei sunt beneficiarii unei mosteniri cromozomiale, biologice, situationale (formula, aproximativa, va apartine) care-i conditioneaza sa se poarte astfel. Nici ei nu au avut de ales. Am cunoscut personal cazuri de milionari care pentru un euro un plus pierdut la chioscul de ziare sufera (cu transformarea psiho-fizica de rigoare) o saptamana.

  Si ar trebui sa faca toate aceste adjustari (inclusiv cele invocate de Dvs) pentru a nu-i aliena pe cei care subscriu la nucleul ei – ideea ca piata este un fenomen brutal si irational care trebuie rationalizat si instrumentalizat nu venerat, si preferinta pentru munca asupra capitalului (si speculatiei).

 2. Incerc doar sa spun ca stanga trebuie sa vina cu un model viabil, dincolo de retorica, dincolo de comunitarism de kibbutz.

  Un gen de comunizare a mijloacelor de productie si o anumita centralizare a economiei, o forma de control al pietei, nu stiu. Stiu doar (cele mai multe studii arata) ca in 30 de ani o marte parte a slujbelor (in special din sectorul primar si secundar) vor fi inlocuite prin automatizare, roboti. Fenomenul este pe bune, nu vorbim de distopii sf. Puteti cauta clipurile cu masinile self-driving etc… Tehnologia este aici. Sigur intr-o prima faza robotii nu vor inlocui integral oamenii, le vor precariza pozitia (se intampla deja). Patronul poate oricand ameninta cu robotul asa cum facea pe vremuri cu armata de rezerva a capitalului pentru a impinge pretentiile in jos.

  Impactul social in tarile in care accesul la sistem trece printr-o slujba, potential cataclismic – somaj sistemic si generalizat. Dreapta nu are nimic de spus in privinta fenomenului, decat ca spera ca automatizarea va crea suficiente locuri de munca pentru a le inlocui pe cele pierdute, si da diverse exemple de odd-jobs (samsari ai flea-marketurilor on-line, plimbatori de caini, etc…) drept solutie de acomodare la noile tehnologii. Mingea, prin urmare, va fi, sunt sigur, in terenul stangii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s