~

       ‘Prima penetrare e un viol’ (Beauvoir); în fapt, orice penetrare: ‘Violul e un sinonim pentru raportul sexual’ (Andrea Dworkin). Deci fie bărbatul e inexperimentat, şi atunci transformă femeia în frigidă. Fie e abil în a oferi plăcere, şi atunci o instrumentalizează, făcând din ea un lucru (în imaginarul pornografic, devine rapid un sub-gunoi cu cât libertatea e progresivă). Ea aparent consimte, e într-o logică contractuală, dar în fapt nu poate alege altceva. El, în schimb, are de ales doar între viol brutal şi viol abil. Finis coronat opus: amândoi ştiu.
       1) Ea: Simt în fond că eşti un violator.
       El: Da, dar vom face copii.
       2) El: Simt în fond că pot face din tine orice, inclusiv o târfă-subom şi un obiect.
       Ea: Da, dar vom face copii.
       Totul convine deci la satisfacerea normativului de societate. Au nevoie de literatură pentru a sublima asta într-o poveste, o clauză de stil sau o mitologie (‘iubirea’ etc.), dar nu cred că literatura mai trebuie neapărat să se conformeze comenzii implicite, sociale, a oferirii unui sens normativului. Cred că poate aborda în sfârşit lumea, calm, dinspre imperativul adevărului. A fost prea multă vreme o anexă la ceva; în realitate, nu mai există nicio societate de salvat. Poate că romanul ‘va muri’, dar poate să spună în sfârşit ceva cu sens despre om şi despre ceilalţi.

~ de soirs pe 9 Februarie 2016.

4 răspunsuri to “~”

  1. 1. Cum este posibila emanciparea sexuala a femeilor?

    2. Ce parere aveti despre homosexualitate? Raportul de inegalitate despre care vorbiti caracterizeaza doar relatia sexuala om/femeie? Sau il extindeti si la raporturile de homosexualitate?

  2. Credeti ca literatura poate transforma normativul de societate, mai precis modul in care este codificat raportul sexual?

  3. Cred ca am putea inlocui cuvantul „literatura” cu „filosofie” sau „psihanaliza” care, nici ele, nu au de ce sa se conformeze neaparat imperativului social implicit. Nu stiu insa cum, dupa dvs, pot fi articulate aceste trei domenii (in raport cu normativul social).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s