~

       Trib din Amazonia căruia i se proiectează pentru prima oară, în mijlocul satului, imagini despre lumea exterioară pădurii. Comentariul lor:
       – la imaginile despre aterizarea pe Lună: nu trebuie să ne atingem de Lună. Înainte nu erau atâtea eclipse, probabil aţi deranjat-o. Cu tehnologiile voastre, o să omorâţi Luna.
       – o grădină franţuzească, tipare geometrice alambicate: nu e bine ce faceţi cu plantele voastre. Le faceţi rău tăindu-le aşa. Plantele au un spirit, n-ai dreptul să le tratezi în felul ăsta.
       – la vederea zăpezii (un schior în slalom): mirare, niciun comentariu.
       – un război convenţional, artilerie, explozii, atacuri de infanterie: pentru ce omorâţi, ca să mâncaţi? Măcar dacă v-ar prinde bine la ceva. Derută. Înţeleg războiul, dar doar ca plată a Talionului, nu ca anihilare a duşmanului.
       – nişte jucători de fotbal: nu cunosc nimic, nu înţeleg ce li se arată.
       – imagini cu Michael Jackson: unii tineri îl cunosc, au auzit ceva în satele vecine, maturii nu.
       – avioanele izbindu-se de World Trade Center: aceşti oameni nu au milă pentru nimeni. Cei care au făcut asta nu au inimă, nici măcar nu ştiu pe cine ucid.
       – imagini cu aziluri de bătrâni: pentru noi bătrânii sunt sacri, nu-i vom abandona niciodată. Îi îngrijim până la capăt, aici nu există locuri speciale pentru bătrâni. Un tânăr: imaginile mă întristează, asta nu s-ar întâmpla niciodată la noi.
       – un cuplu sărutându-se: ilaritate stânjenită, chicoteli. La noi, nu te săruţi niciodată pe gură. Ne vorbim, ne cunoaştem şi vedem ce se întâmplă mai departe. Ca să-i arătăm unei femei că o iubim, o luăm în braţe şi o mângâiem. Dacă acceptă, e bine. Dacă nu, ne împinge deoparte.
       – imagini cu pilula contra fertilităţii: noi n-avem nevoie să luăm medicamente, avem ce ne trebuie în pădure. Avem chiar plante care provoacă avortul la începutul sarcinii.
       – femei îmbrăcate în burka, voalul complet: râsete. Bărbaţii lor trebuie să fie foarte geloşi. Nu le e prea cald în acele haine?
       – aria ‘Casta diva’, cu Maria Callas: siderare generală, tăcere. Avem mult respect pentru cei care au curajul să cânte singuri în faţa altora. Această muzică nu e din cultura noastră, nu ştim ce înseamnă. Dar ea ne mişcă, e tulburător. Fără să înţelegi, simţi că e ceva sacru.

       Amestec de înţelepciune abisală, sublim şi nerozie, privind imaginile cu războinicii tatuaţi şi vopsiţi pe faţă, aproape goi, aşezaţi în semicerc în faţa aparatului de proiecţie, îţi dai seama că ceva, indefinit, nu e în ordine: toţi cei strânşi acolo sunt bărbaţi. Ţi se explică: locul de adunare e interzis femeilor tribului… Cei prezenţi sunt toţi de sex masculin, inclusiv pre-adolescenţi şi copii foarte mici. O femeie nu face nici cât ultimul puşti care abia se ţine în picioare.
       Iluziile bunului sălbatic, deţinător al unei înţelepciuni primordiale pierdute, etalon în raport cu care bietul nostru model de civilizaţie, corupt, trebuie să se ruşineze. Să fi crezut Rousseau până la capăt? E imposibil ca un tip ca el să nu-şi fi dat seama, dar era prea târziu să mai retragă. În Confesiuni şi Visări…, ezită, simţi că a văzut că răul nu e exterior, mai ales când îşi descrie inamicii. Cu un asemenea orgoliu, însă, e dificil. A suferit pur şi simplu prea mult, serii interminabile de umilinţe. Nu că a trişat. Dar vine o vreme când nu mai poţi da înapoi.
       Ideea e să ne vindecăm de iluzie – începând cu cea a purităţii etc. -, dar e imposibil. Vreau să spun, insuportabil. Nu sunt doar buni şi răi. Există câţiva buni, câţiva răi şi, între ei, un imens Hinterland cu oameni normali, asasini normali, monştri normali, mici Hitleri normali, mai mult sau mai puţin ajunşi la suprafaţa conştiinţei, mai mult sau mai puţin curaţi totuşi. Înaintează nicăieri, lin, cu cea mai mare siguranţă de sine. Şi ei iubesc, adoră etc.; fac artă; cred în general sau cred cu siguranţă în viitor.

~ de soirs pe 27 Aprilie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s