~

       E bine că a căzut ‘comunismul’, însă uităm că el încarna pentru Occident, timp de 70 de ani, o funcţie esenţială care e funcţia critică. Fără el – pomenit, mai mult decât temut în mod real, ca opţiune alternativă -, vedem în capital numai exces şi hybris. E vizibil un neofeudalism al bogaţilor, al hiperclasei (au reinventat literalmente feudele), o dorinţă de nemăsură şi un cinism dezinhibat cu totul rar. Nu creştinismul fusese supraeul capitalului, căci rudimentele lui erau deja prea slabe, ci comunismul real. Ideea că sperietoarea societăţii alternativă exista, aproape, peste drum, la proxima graniţă. Cu prăbuşirea sa, funcţia critică e amuţită.
       Ce s-a întâmplat după 1989, în lumea capitalului, a fost ca şi cum, brusc, pe străzi nu ar mai exista poliţie şi justiţie. Fiecare trebuie să-şi înfrâneze individual excesele de delincvenţă şi impulsurile homicide, în speranţa că ordinea publică va fi menţinută doar din autocenzura morală şi din voinţa generală de bine. Evident, o dorinţă pioasă un pic ridicolă. Chiar şi liberal-conservatorii moderaţi care exaltă virtuţile societăţii capitalului, asistând la excesele grosiere sau vag abjecte ale finanţelor din ultimele decenii, sunt astăzi jenaţi de aceste străzi lipsite de poliţie şi tribunal, pe care deambulează melancolic, în speranţa unui ajutor ex machina care ar regla miraculos lucrurile. Un pandant al ‘mâinii invizibile’ a lui Smith, din forţa autoregulatoare pe care i-o atribuie capitalului ei aşteaptă sosirea unei ‘morale invizibile’ care se va impune până la urmă. ‘Morala invizibilă’ întârzie şi nici pomeneală să mai vină. Căci esenţa hybris-ului e tocmai absenţa cenzurii interioare: cât timp câştig, joc la ruletă. Niciun câştig nu e moral suficient. Nu există niciun motiv pentru care să întrerup, să temperez sau să mă ridic de la masă.
       Ţi se vorbeşte mereu de Stalin, de Gulag, absenţa libertăţii etc., în acelaşi lamento penitent care a format pedagogia infantilă, de manual, a comentariului ultimelor decenii. Dar nu asta a fost esenţa a ceea ce a trăit Occidentul şi lumea întreagă în aceşti 70 de ani. Rămânerea în obosita morală moralizatoare (în fond, o pastişă după moralizarea nazismului) e un discurs dramatic simplist şi cu totul depăşit, care ratează patetic toate mizele. Conservatorii candizi vor deambula inutil pe străzi, nu vor găsi nimic în aceşti ani care să le aline deruta în faţa realului. Vor ajunge la un dispreţ de sine şi vor fi incapabili să-i identifice sursa. La valahi, de pildă (dar aproape în întregul Est), totul i-a luat prin surprindere (emigraţia masivă cu diminuarea populaţiei, fenomenele de banditism al Puterii, caricatura democraţiei etc.) în aceşti ani, şi totul va continua să o facă. Discursul moralist intello, curat şi simplu, e perna de mătase moale pe care îşi aşază obosiţi obrazul, pentru a suspina, la sfârşitul zilei. E unicul reper cunoscut. Dacă îi scoţi din acest discurs (‘etica neuitării’, M. Lovinescu etc.), aceşti oameni literalmente încep să plângă: nu au altceva, reprezentările lor au fost dramatic reduse la indigenţă. Uneori, ai impresia că încearcă, deschid ochii…, pentru a recădea apoi, dezolaţi. Reveria simplismului, a binarismului bine-rău, a predicii curate, e irezistibilă. Şi apoi, poate că nu le poţi cere să te mai surprindă…
       Sunt bogaţi care le spun uneori săracilor, suspinând, în clipele de reverie melancolică: Nu ştiţi ce norocoşi sunteţi că nu aveţi bani… Destui intellos estici o spun în felul lor despre ei înşişi, de douăzeci şi cinci de ani, în lumea incomprehensibilă în care s-a întâmplat să cadă. O decenţă de bază te îndeamnă să priveşti, să laşi cortina.

~ de soirs pe 28 aprilie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s