~

       ii. Un bărbat poate să seducă şi să se reproducă de la 14 până dincolo de 70-80 de ani; o femeie, de la 15 la puţin peste 30. Desigur, în longevitate femeile sunt superioare. Dar viaţa de bărbat, ca atare, poate avea şi 60-70 de ani, în timp ce viaţa de femeie, 15-20… (Abstrăgând de la excepţii, bizarerii etc. ori de la performanţele hemimorfe: fie în seducţie, fie în reproducere – e vorba de considerarea amândurora.)
       70 la 20. Obiectiv, o viaţă de peste 3 ori mai scurtă.
       Cum ai putea să nu înţelegi. Raportul e sinistru, nedreptatea, flagrantă. Milenii, mariajul  a fost o salvare. Pentru bărbaţi n-a însemnat nimic, el nu era făcut pentru ei; şi-ar fi dorit doar concubinaj, copulaţie exclusivă 2-3 ani, până la trecerea primei flame a îndrăgostirii, iar apoi să plece mai departe. Făpturi nomade, nu sunt înclinaţi prin natură să rămână lângă femeie pentru a ajuta la creşterea progeniturii, dincolo de cei 2 ani în care copilul poate să se ridice în picioare şi să se hrănească singur, culegând un fruct etc. (explicaţia darwinistă crudă). Formele de mariaj suplineau fericit asta, încurajate de religie sau de tiraniile interesate de spor demografic; ele au inventat Perechea sedentară şi Căminul, idei cu care bărbatul nu are prin determinare nimic comun.
       Devaluată pe plan natural şi simbolic, e confruntată, în plus, cu concurenţa crudă a fetelor care vin din urmă, proaspete, perfecte.
       15 ani, atâta tot. 15 ani în care să producă un copil şi o metodă durabilă de a ţine un bărbat lângă ele. 15 ani în care să caute în partenerul lor simultan frumuseţea şi bogăţia (Făt-Frumos e totdeauna fiu de împărat…, cea mai bună aparenţă e dublată de poziţia socială securizantă). Durata de seducţie atât de redusă pe piaţa ofertei le face extrem de lucide că vor putea să controleze jocul doar de la 15 la 25 de ani – când sunt imbatabile, toată lumea le doreşte şi le găseşte interesante oriunde-şi fac apariţia. Apoi, nu mai aleg nimic. Obiectiv, un tip de 40-45, fizic prezentabil şi cu o reuşită socială netă, poate avea mama şi fiica în acelaşi timp, în sensul posibilităţii de a alege între mama de 40 şi fiica de 20 sau chiar, tehnic, de a le avea pe amândouă, în vreme ce inversul e de negândit. Pe măsură ce timpul trece, singurul stăpân al jocului devine el.
       Protecţia căsătoriei era inestimabilă. Mariajul înseamnă, în fond, a împiedica un tip de 45 să-şi concedieze femeia pentru una la jumătatea vârstei ei, cu care să clădească a doua serie de urmaşi. (Lucrul întâmplat azi masiv în noua burghezie parvenită etc.) Era împiedicarea unei nedreptăţi flagrante făcută femeii care a luat cândva lângă ea un ins de 20, nesigur şi fără nicio relevanţă socială. Cu o longevitate superioară, femeia divorţată intră, după 45, într-un cimitir al elefanţilor.
       Sunt perfect conştiente, şi e uimitor cât de bune scriitoare devin după 30, cu o analitică de o fineţe tulburătoare. Tot universul epic, restrâns la sfera domestică, la ‘relaţii’ şi la 3-4 personaje, e o lume fără nicio altă însemnătate cosmologică reală decât ca Elena să-l întâlnească pe Mike şi să-şi analizeze pe 6 pagini privirile. Asta a făcut ca această naraţiune analitică exasperantă (tip Virginia Woolf etc.) să fie numită ironic ‘proză feminină’. E luciditate pură. Poveşti de regret sau revanşă, într-o îndelungă, imposibilă reglare de conturi.

       Marlene Dietrich dansează, în Îngerul albastru. Are 20: e provocatoare, slutty, perfectă. La 40, machiajul gros îi face faţa de ceară. Desfigurată, refuză mai târziu, la fel ca Greta Garbo, să apară în public şi dă interviuri prin uşa întredeschisă a dormitorului. Reporterul e jenat, i se spune că nu va putea să-i vadă faţa. E rugat să vorbească de după uşă. Şefii i-au jucat o farsă, trimiţându-l să intervieveze o legendă.

~ de soirs pe 6 Iunie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s