~

       ‘Am depăşit un pic, dacă vreţi, obsesia morţii. În sensul că am ajuns la concluzia că, în fond, cheia a tot nu e moartea, e naşterea. Drama nu este să mori, este să te naşti. E deci o schimbare, una care nu te împiedică să fii obsedat de moarte, evident. Dar cheia acestui lucru se află în afară. Cu adevărat, concluzia la care am ajuns e că, în fond, ar fi fost mai bine să nu te naşti. Suntem deja aici. Cu toate astea, marea problemă e naşterea, nu ideea morţii. În acest sens, budismul mi se pare mai profund decât creştinismul’ (C., convorbirea cu Christian Bussy, 1973).
       Cred că Benatar nu menţionează, poate, destul cât îi datorează lui Cioran pentru răsturnarea perspectivei: răul nu e (doar) moartea, răul e naşterea. Problema se află la rădăcina lucrurilor, nu în sfârşitul lor. Dacă înţelegem asta, chiar continuând să avem ca până acum urmaşi etc. şi să păstrăm totul – cu alte cuvinte, dacă nu va fi riguros nicio consecinţă practică a răsturnării paradigmei teleologice clasice -, ne-am situa deja pe o platformă a adevărului. Poveştile noastre despre viaţă nu ar mai fi la fel, basmele absurde pe care le livrăm copiilor, modul elaborat în care îi nenorocim pe viaţă împingându-i să valorizeze naraţiunile triumfalist-vitaliste (‘aspiraţionale’) ale antecesorilor, ducând existenţe inautentice, totul ar impune în timp, treptat, enorme consecinţe pe planul gândirii dar mai ales în artă, în viaţa socială, în psihologie şi în tot. O perspectivă cu totul fecundă, inestimabilă. Am abandona tot ce am susţinut de două milenii, în paranteza simili-creştină, reunind cu perspectiva grecilor şi a celor vechi în general, care văzuseră marea ironie.
       – în social-politic. O populaţie căreia i se reziliază iluzia sensului obiectiv al umanului nu mai e o masă la care politicienii mai pot ţipa, pe care o mai pot împinge la război, sacrificiu cetăţenesc etc. Toată structura politică s-ar regândi, către perspectiva partajării.
       – pedagogia. Copiii n-ar mai fi dresaţi să mulţumească absurd părinţilor că i-au adus pe lume, acest caraghioslâc uimitor, curent încă în unele comunităţi tradiţionale. Părinţii ar resimţi, în locul mândriei, insidia culpei pentru împingerea în lume a odraslelor, pe care acestea ar învăţa să o exploateze abil. Niciun copil nu şi-a dat până acum în judecată genitorii cerând despăgubiri pentru aducerea sa pe lume, dar o mulţime de agresiuni normative vor fi posibile la început (copiii născuţi cu handicap etc.), până când jurisprudenţa se va aşeza.
       – cultura pop. Antinomia funcţională reuşită-ratare, inima sistemului ideologic al capitalului, s-ar evapora. Poveştile din pop-culture ar urma (sfârşitul naraţiunilor-tip ‘get rich or die trying’, socotite deodată rămăşiţa vechii societăţi istorice alienate de iluzia funcţionalistă a sensului).
       – ‘ecologia’. Mini-ideologiile Environmental nu s-ar mai confunda cu un post-animism isteric, Mutter Erde, Gaia, îmbrăţişat copaci şi ştiri cu baby-panda adorabili născuţi la Zoo. Pământul ar fi socotit o casă ca oricare alta, pe care trebuie să o protejezi pentru a menţine utilitarist viaţa, o casă unde nu te apuci să te închini la pereţi sau la magnificenţa acoperişului. (Anunţul reporterului ar valoriza registrul sobru: încă un baby-panda venit pe lume pentru a trăi în captivitate.) Etc.
       Perspective radical schimbate pentru orice domeniu al realului, o lume cu adevărat diferită cultural etc., care a lăsat în urmă ideologia necesităţii iluziei. Nu doar posibilă, ci probabilă (să zicem rapid, după viitoarea revoluţie transumanistă, în felul ei un alt The-end-of-bullshit). Umanul nu duce la nimic şi e inutilizabil. Putem înainta deci calm către nu se ştie ce.

~ de soirs pe 15 Iunie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s