~

       ‘Situaţia de acum e cea în care o femeie, dacă s-a culcat cu un bărbat timp de şase luni, are dreptul prin lege la 50% din toate bunurile lui. Dacă căsătoria e prostituţie legalizată, ce contează cât e plata? E tot prostituţie. Aşa că ne-au transformat în super-uber-prostituate. Mulţumim mult, băieţi. (…)
       Când am scris cartea [The female eunuch], am dezvoltat ideea femeii-stereotip. Şi ea există şi azi. E şi mai evident acum decât era atunci. Acum e teribil de slabă, are sâni enormi, care parcă plutesc în faţa pieptului ei, are extensii de păr şi nu scoate niciun cuvânt. (…) Acum, femeile sunt îndrăgostite de acest stereotip, nu bărbaţii.
       Dacă sunt mai optimistă acum? Ştiţi, cînd am scris cartea, noi credeam că Revoluţia era după colţ. Am crezut că structurile autoritare se vor evapora. Dacă mi-aţi fi spus că, în 40 de ani, oamenii nu vor putea să traverseze o stradă fără a fi fotografiaţi şi înregistraţi… Tot acel spaţiu care făcea posibilă pentru noi o viaţă alternativă – a dispărut. Nu mai e niciun spaţiu privat, toată lumea se conformează acum’ (Germaine Greer, ‘Bookclub’, BBC, 2007).’

       Listă lungă de filme din anii ’40-50; consternant; cum au fost asemenea capodopere posibile. A fost o explozie efemeră, comprimată în jumătate de secol? Cum să crezi că vor mai fi un Cary Grant şi un Hitchcock? Evidenţă strivitoare, totuşi. Staruri de primă mână: 20-30. Regizori, viziuni: idem. A fost de neimaginat. O etapă inexplicabilă, hipercreativă, sfârşită.

       Moartea lui I.I., mai tulburătoare decât toate morţile – sosite în şuvoi, în tsunami – din ultimul timp. Cremaţiune, tăcere, dispariţie, aproape nicio vorbă în presă. Wiped out.

       ‘Violenţa, deşi media ne-o arată încontinuu (terorism, mai ştiu eu ce), e mult mai slabă azi decât înainte.’
       D’Ormesson, două războaie mondiale.

Reclame

~ de soirs pe 10 iulie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s