~

       Fenomenul ultrainteresant al infantilizării sociale.
       – la 40 de ani, se întorc la ‘mami şi tati’ acasă. Se numesc ‘generaţia bumerang’, ‘kidults’ sau ‘adultescents’ şi reclamă o adolescenţă prelungită decenii. Dacă înainte era o ruşine să ai 18-25 de ani şi să nu fi plecat încă din cămin – a locui ‘cu părinţii’ era stigmatul de retard social în cultura pop, simbol al ratării -, acum e lucru curent. Nemţii îi spun Nesthocker-Phänomen, desemnându-i pe cei reveniţi în ‘Hotel Mama’.
       – pe internet, cupluri în care ea, 20 de ani, trăieşte ca un bebeluş, îngrijită de el: poartă scutece, se leagănă în faţa camerei tv, e hrănită cu biberonul, stă într-un pat de copil croit pe măsură şi comunică prin onomatopee, izolată de lumea de afară. Se va spune: audienţă de pedofili refulaţi şi amatori de SM. Se poate. Se înscrie însă, nu mai puţin, în fenomenul general al infantilizării.
       – refuzul responsabilităţii. Blamarea continuă a societăţii exact acolo unde lucrul nu are niciun sens (ex-politic).
       – exaltarea sentimentului în detrimentul raţiunii practice, protejarea ‘sentimentelor’ rănite. Sentimentul, stihie de natura subiectivităţii private, nu există însă pentru domeniul juridic, care are dificultăţi deoarece în perimetrul lui nu contează decât faptele, domeniul factualului e singurul măsurabil. Pe nimeni nu interesează ce ‘simţi’ tu, cu ce te-ai simţit jignit, compulsia ta spre validare – ci strict derularea faptelor. Obsesia replierii în comunităţi minoritare şi a plângerii: X declaraţie ne-a ‘rănit sentimentele’. Sarabanda de ‘iertări’, prezentări de ‘scuze’ în public, de la toţiIMG_20160420_125306 înspre toţi ceilalţi, procesomania, judiciarizarea spaţiului mass media. O epocă cu frontispiciul I’m sorry.
       – tipi de 40 de ani conducând în public plăci de skateboard, în şort şi şepci întoarse, cu fire de păr alb la tâmple, adulţi cu rucsacuri mici în spate şi cu bentiţe, în pantaloni scurţi, manevrând pe mobil jocuri video.
       – cărţi de colorat pentru adulţi, vândute ca remedii de ‘stres’.
       – aglomerarea de păpuşi şi ursuleţi de pluş în decorul interior domestic.
       – pe net, cultura ‘like’-ului, a aprobării în comunitate autistă. Critica, ironia sau valorizarea logică şi axiologică, respinse ca trolling şi manifestări ale ‘răului’ privat.
       – psihanaliza: refuzul îmbătrânirii, al suferinţei, al morţii, criza familiei etc. Dar fără a explica ce semn este regresul ad uterum, acest complex Peter Pan generalizat.
       – sociologii: întoarcerea în coconul primordial al familiei tradiţionale (3-4 generaţii sub acelaşi acoperiş, pater familias în capul mesei), refuzul familiei nucleare. Lucru care nu explică – şomaj, eşec, umilire – de ce şi tinerii singuri, care trăiesc departe de părinţi şi au succes social etc., se infantilizează.
       Refuzul liberului arbitru, inaptitudinea de a mai vedea un sens în istorie, un reper undeva dinaintea noastră, ancora Viitorului. La ce bun să ne mai dăm silinţa. În vederea a ce? De azi, avem aceeaşi vârstă cu a copiilor şi nepoţilor noştri, ne comprimăm într-o unică generaţie istorică, situată în pragul vârstei adulte. Capitalul se pliază prompt, marşandizând ‘tineretul’: toate hainele sunt de tineri etc., croiul de ‘adult’ (veston etc.) desemnează formalul sau plictisul şi e în minoritate sau dispare, entertainmentul e ‘youth’, reclamele youth, decorul comercial youth. Refuzul independenţei, al deciziei, al rolurilor sociale tradiţionale, o profundă teamă. Ceea ce e luat drept comedie e un proces împotriva societăţii şi a lumii.
       Narcisism şi imposibilitatea de a empatiza; criză perpetuă de identitate; evadarea în nebuloasă şi bizar; societatea regresivă ca întreg: un ‘lăsaţi-ne în pace’ generalizat. Subreptice, o cumplită frică.

Anunțuri

~ de soirs pe 2 August 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s