~

       Trebuie să fii onest. Oricât de evident facil e să-l aperi pe Cioran, spunând, da, a făcut elogiul lui Hitler etc., dar mai mult estetic, vitalist, avea 20 de ani, apoi a regretat toată viaţa, nu-i putem reproşa unui om încontinuu o greşeală de tinereţe, mai ales una pe care o detestă şi recuză etc., ei bine… Tot nu ştiu să spun ce-ar fi fost Cioran într-un Reich care-ar fi câştigat războiul. În Reich-ul de o mie de ani, victorios. Nu ştiu dacă am fi avut un Cioran la fel de lucid, sceptic, subtil, regretând etc. şi scriind Histoire et utopie şi împrietenindu-se cu toţi evreii pe care-i întâlnea, sau dacă nebunia n-ar fi continuat. Şi pretind că nici el nu ştia să răspundă la întrebare. Sunt chiar sigur că şi-a pus-o şi că a îngheţat încercând să afle un răspuns. E printre altele răspunsul care lipseşte din Caiete.
       Orice tip pe de-a-ntregul onest nu ştie cu adevărat cine e. E chiar un fel de postulat al autenticităţii: eşti onest doar în măsura în care nu ştii cine eşti. (Nerozia platoniciană cunoaşte-te pe tine însuţi, truc de grec ‘avocat’ în sejur la Delphi.)
       Aşa cum nu ştii cum ai reacţiona sub tortură etc., sub ameninţare. Nu ştiu, deci, cine-ar fi fost Cioran. Pot să mă bucur, pentru aventura gândirii universale, că istoria a luat-o într-acolo şi ni l-a fasonat aşa. Dar suntem victima circumstanţelor nu doar în râu, ci şi în bine – orice-ar însemna acest ‘bine’ şi ‘rău’ abstrăgând de la conotarea lor morală.
       Bunica mea maternă: ‘Şi aşa-i rău, şi aşa nu-i bine’. Habar nu avem cine suntem şi în general ce e cu noi.
       Un tip care înţelege ceva se dă înapoi în faţa lui însuşi.

~ de soirs pe 9 August 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s