~

       Zweig către J. Roth:
       – ‘Vă rog, scoateţi-vă din cap această idee că am fi duri cu dvs. Nu uitaţi că trăim o perioadă de declin al lumii [Weltuntergang] şi că ne putem socoti fericiţi dacă supravieţuim pur şi simplu acestei epoci. Nu-i acuzaţi pe editori, nu vă învinuiţi prietenii, încetaţi chiar să mai faceţi penitenţă, ci aveţi în fine curajul de a mărturisi că, oricât de mare aţi fi ca scriitor, sunteţi din punct de vedere material un biet evreu sărac, aproape la fel de sărac ca ceilalţi şapte milioane, şi că o să trebuiască să trăiţi precum cele nouă zecimi dintre oamenii de pe acest pământ, în penumbră şi strâmtorare’ (31.03.1936, pp. 303-304).
       – ‘Roth, veniţi-vă în fire acum, avem nevoie de dvs. Există atât de puţini oameni reali, atât de puţine cărţi adevărate în lumea asta aglomerată!’ (30.04.1936, p. 307).
       – ‘Sunt foarte întristat. Flerul meu pentru dezastre politice mă torturează ca un nerv inflamat. Mi-e teamă pentru Austria, iar căderea Austriei ar reprezenta la fel de intim şi prăbuşirea noastră’ (01.05.1936, p. 309).

       Roth către Zweig:
       – ‘E la fel de dificil să te vezi, azi, cu un prieten pe cât era pe vremuri să înfrângi un duşman’ (04.05.1936, p. 311).
       – ‘Există oare între fraţi gratitudine sau ingratitudine? Cu atât mai puţin între prieteni! Dacă pot să mor pentru un prieten, de o mie de ori mai repede decât pentru o femeie, aţi spune oare că o fac din gratitudine sau dimpotrivă? M-aş lăsa tăiat în bucăţele pentru dvs., literalmente; într-o relaţie atât de serioasă, atât de tragică precum este prietenia, nu există decât absolutul. Absolutul. Aici nu mai există criterii’ (11.05.1936, p.314).
       – ‘…Nu există nicio altă persoană care, în chestiunile germane, să poată reuni [ca dvs.] în felul acesta claritatea şi adevărul. (De obicei oamenii clari sunt plaţi şi oamenii profunzi sunt confuzi.)’ (29.05.1936, p. 319.)
       – ‘E o şansă că lucrurile se sfâşie brusc în loc să se destrame lent’ (04.07.1936, p. 328).
       – ‘Non-violenţa lui Mahatma Gandhi e pentru mine la fel de puţin liniştitoare pe cât mi-e odioasă violenţa lui Hitler. Ambele sunt inumane’ (10.07.1936, p. 337).
       (Ibid.)

~ de soirs pe 22 August 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s