~

       Neînţelegerile.
       – ideea că Marx avea ceva cu religia. ‘Religia e opiul poporului’ se citează mereu. Fără continuarea: ‘suspin al creaturii oprimate’. Bietul om avea compasiune, îi înţelegea perfect pe cei tentaţi de religie, rolul ei mângâietor. Opiaceele erau singurele anestezice pe atunci, folosite în operaţii, contra durerillor violente… L-au făcut un monstru ateu care se răsteşte sardonic la naivitatea religioasă a poporului. (Conservatorii ştiu, dar tac contemplativ.)
       – alegerea lui T. la preşedinţie ar fi semnul că americanii nu mai au un imperiu. Că ar vrea să-l aibă încă, desigur – de unde zbaterea periodică de orgoliu -, dar că s-a terminat; e consfinţirea unui sfârşit: e căderea lor, la un sfert de veac după căderea ruşilor. Ok. Agonia poate dura însă 200 de ani, ar fi imprudent să joci pe mormânt. (Un Hollywood agonizând 200 de ani: picture that.)
       – ideea că romanul trebuie să surprindă clipa, aerul timpului. Rushdie: ‘E dificil să scrii o carte care să dureze, despre o lume care se schimbă’.
       – cel mai simplu am auzit-o formulată de Cohn-Bendit: ‘Trebuie să încetăm odată să mai spunem că poporul are întotdeauna dreptate. Când un popor votează pentru extrema dreaptă, când un popor votează pentru nazism, nu are dreptate. Chiar dacă el este poporul’ (France Inter, 05.07.16). Sunt atât de simpatice paralogismele elitei, blablatoare campioană în materie. Dacă ar putea pune pe lume o democraţie fără popor, acest minunat cerc pătrat, simţi că aceşti oameni ar fi cei mai fericiţi din lume.
       IMG_20160827_143505– iluzia că gratuitatea e mereu populară. Nişte pui de căţel erau abandonaţi pe trotuar. Am trecut din nou, după câteva ore: erau tot acolo. Nu erau frumoşi, şi promiteau transformarea într-o aparenţă de adult nu prea prizabilă. Toată lumea se apleca asupra lor. Copiii îi mângâiau, femeile lansau alinturi – şi îi lăsau acolo.
       – ideea legato-ului, a sensului necesar, drumul care trebuie să ducă prin continuitate undeva. Toată ideologia obligatorie a vieţii, optimismul mito-poetic (muncă, familie, transmisie patrimonială), camuflarea morţii, condamnarea sinuciderii în aproape toate societăţile, biologismul idilic, structurile transcendente… Urmarea acestui imens, unic complex psihologic al umanului. Suntem în stare să ne spunem orice pentru asta, la nevoie să ucidem. Şi respingerea violentă a hazardului. Beckett: ‘Try again. Fail again. Fail better’.
       – ideea că trebuie să iei credit ca să… orice. Îndatorarea la bănci ca funcţie disciplinară – credits, bonds, stocks, savings, insurance, annuities, mutual funds. Pipăind buzunarul, în clipa următoare trebuie să produci un card de plastic.
       –  mandarinatul balcanic. Dacă nu ai o reţea, nu exişti. Proba dacă eşti sau nu cineva e câte semnături poţi să strângi pe o listă în 24 de ore.
       – eseul filo. Să fie din imbrogliouri, raţiocinaţii, broderii în vid. Nu expui clar şi în lumină nicio idee.
       – umanitarismul ca plonjare în subiecte universale ‘mari’: genocid, sclavie, piraterie, tortură, copii-bătrâni-femei, discriminare rasială.
       – arabo-musulmanii sunt colonizaţi, trişti şi asupriţi. Nu sunt colonişti de 500 de ani, în toată Europa, şi încă 500 în Africa (imperiul abbasid), cu cele mai sinistre metode. Nu sunt singurul imperiu colonialist care n-a cunoscut până azi o decolonizare măcar în spirit, scuze istorice, conştientizare de sine etc. Producem ‘orientalismul’ lui Said continuu, cu dubletul ‘occidentalist’. În general, trăim din glose French Theory impenitent, de 50 de ani.
       – cultura ca intimidare. Ea e făcută de ‘personalităţi’, de nume. În general mari. Care ar trebui să se ‘strângă’ într-un conclav la răstimpuri şi să facă ceva pentru noi, sau ‘pentru ţară’. Când oamenii se uitau la ‘domnul Iorga’ vorbind, trebuia să-i treacă apele. Camuflată în admiraţie, servitutea. Vrei să fii pătruns, violat de obiectul admiraţiei tale. Cultura ca viol.
       – patologia simili-americană a Contribuabilului-rege. Cei care cred (şi reproşează prompt funcţionarilor publici, vânzători, poliţişti, pompieri) că ceilalţi lucrează din impozitele lor. Când auzi ‘pe banii noştri’ ştii sigur că te afli în faţa unui imbecil. Ideea că statul nu e suprastructura principiului solidarităţii, în care toţi ‘stau pe banii’ riguros tuturor celorlalţi. Pare un fel de emblemă a stupidităţii generale, sunt lucruri din filme, dar nu cred că are mai mult de zece ani.
       – cei care vor înlocuirea şefilor politici cu ‘judecători’, cu exponenţi morali, ‘curăţenii’ create cu asta. ‘Guvernarea judecătorilor’ (gouvernement des juges, É. Lambert, sau judicial activism) e o formă de guvernământ oligarhică. Dacă eşti democrat, limitezi puterea asta. Ce fac judecătorii e să producă pe bandă rulantă drept constituţional – şi să ruleze succesive vânători de vrăjitoare care împing lucrurile în vrie crizistă. Vreau să spun, ei nu ştiu altceva, nu pot altceva. Dacă le dai hârtie şi creion şi-i rogi să fie scriitori, scriu numai romane poliţiste. Interpretează principii constituţionale şi orice interpretare e în sine abuzivă, un act de imaginaţie nu de suveranitate, se îndepărtează de la validarea poporului. Controlul constituţionalităţii trebuie limitat când ai o democraţie; fiindcă e vorba de contradicţia între principiul suveranităţii poporului (fac ce vreau şi schimb oricând ce texte de lege vreau, eu sunt demos-ul) şi principiul majorităţii (plafonul de sticlă al curţilor supreme, al consiliilor constituţionale etc. care frânează orice schimbare reală, blocabilă prin votul unei minorităţi), sesizată de Tocqueville. Guvernarea judecătorilor depinde de ideea pe care ţi-o faci despre popor. Dacă chiar crezi în chestia numită democraţie, nu o admiţi, fugi la mii de mile de asta.
       – mizerabilismul – exploatarea estetică a nefericirii psihosociale – devine marcă estetică plictisitoare a filmului valah. ‘A, iar au venit ăştia…’ Am văzut ‘critici’ care oftează deja vag agasaţi. E o tentaţie permanentă pentru Est şi Orientul lărgit (‘şcoala iraniană’ etc.). Dar totul rămâne în emoţional, ocolind raţiunea, ceea ce nu trimite la soluţie ci la sentiment. Ieşirile sunt mereu prin implorare şi compasiune, tautologice, spiritual nule. Oamenii se scutură de silă şi te lasă în balta ta interesantă. Fiindcă e o insistenţă care frizează complezenţa.
       Lucruri la nimereală, cum îmi aduc aminte. Mulţimi vide, mulţimi de lucruri care aparţin doar ordinii limbajului, nu ordinii realului. Niciun telos nicăieri, e pură ordine lingvistică. Idei din copilăria lumii, nu le poţi  discuta, nu fără să te ascunzi în pământ cu proiectul de a nu mai ieşi de acolo, în nicio ţară vag limpede din lume. În nicio lume din lume.
       Sau poate că poţi. Well. Who cares.

~ de soirs pe 28 August 2016.

Un răspuns to “~”

  1. Neînțelegeri de florăreasă:
    ”- Eu nu mai știu. Înainte la astea le zicea tiparoase. Sau chiparoase le mai zicea. Acuma vine lumea și-mi cere tuberoze. De unde i-a apucat pe toți deodată cu tuberozele eu nu pot să știu.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s