~

       Poate că în istoria interviurilor nu s-a văzut rataj mai dezastruos, dar tot mi-a fost milă de B. Trebuie să-i laşi unui om un pic de spaţiu, nu e nevoie să-l mănânci chiar în întregime de viu.
       A ieşit atât de prost, şi întrebările par atât de franc stupide, din cauza maniei analogiei, o manie curat franţuzească. Francezii fac analogii din orice. Purtaţi o cămaşă în carouri, e o solidaritate cu jucătorii de şah? cu pistolarii din westernuri? cu scoţienii? Conversaţia oricât de idioată e văzută aproape ca o religie, şi singurul mod de a nu spune nimic, vorbind totuşi, este să produci analogii. (E valabil de altfel şi pentru demersul general al gândirii, analogia e varianta de gândire înaltă a mediocrităţii, şi in extremis salvarea sterilităţii de creaţie.) La fel şi flateria grosieră, practicată din gentileţe. Împingând cu eforturi partenerul spre conversaţie, trebuie să ai grijă ca analogiile să fie cât mai neaşteptate, dacă se poate mai strălucite. Nu se dau înapoi nici în faţa calamburului, acest abis al minţii. E un fel de politeţe la ei, mestecatul incontinent de rumeguş retoric subtil şi afectarea interesului pentru celălalt, dar nu-şi dau seama în ce măsură această superficialitate şi acest vid politicos pot exaspera. Ei n-ar putea spune: Uite ce e, nu mă interesezi. Hai să petrecem ceva timp amândoi lângă sticla asta de vin, şi dacă ai chef să spui ceva, bine, dacă nu, să tăcem împreună. Pentru asemenea fraze, trebuie să fii în Rusia sau într-un roman rusesc.
       Ellroy voia pur şi simplu să mănânce şi autorul de nerozii de lângă el să-l lase cât mai repede în pace, pentru a face în linişte asta.

Reclame

~ de soirs pe 6 septembrie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s