~

       ‘Când aud cuvântul cultură scot revolverul’ – fraza, atribuită ad nauseam de folclor lui Goebbels, e a unui dramaturg german, nazist, fără prea mare talent, Hanns Johst (literal, ‘…scot piedica de la Browning-ul meu’). Mi-a amintit-o B., adăugând în ce-l priveşte: Când aud cuvântul ‘atentat’ scot sticla de vodcă… Adevărul e că toată lumea s-a sastisit. Teroriştii ne pot omorî, şi vor omorî sigur încă destui dintre noi, dar o să ne facă să murim de plictiseală cu mult înainte de asta, lucrul e sigur. Da, vor mai fi atentate, pesemne mulţime. Dar a trecut timpul lor. Noutatea s-a dus; nu mai încape nici la ştiri cu thrill-ul misterului, nici în intriga romanelor occidentale. Semn prost; ne-am atins punctul de saturaţie.
       În cafenele, ecluzând pahar după pahar, Joseph Roth moare în mai ’39. La un an nemţii intrau în Paris. Ar fi scăpat? Nici Benjamin n-a reuşit, nici Fondane (cu toată intervenţia lui C. la Paulhan). Poate s-ar fi ascuns o vreme în Sud, sau l-ar fi recuperat Zweig, livrându-l cu un pachebot peste Atlantic. Dar şi mai probabil: cu toată familia de peste 10 oameni trenând după el, ar fi fost capturat aproape sigur. Nu mi-l pot închipui într-un lagăr de concentrare. Cu privirea lui. Ieşind din vagoane, împins, în urlete şi lătrat de câini de pază, în lumina reflectoarelor, orbindu-l. El căruia i s-au confirmat toate presimţirile negre în viaţă. Nu pot să mi-l închipui acolo. Alcoolul, ‘sinucidere lentă’, l-a scutit de asta.
       Lipsit de mijloace, în ultimele hoteluri îl scoteau afară pentru neplată. Zweig: a fost ‘fizic distrus de către hitlerism’. Editorul lui, Huebsch, care până la urmă l-a abandonat, făptură submediocră şi cupidă, remarcă cu o lună înainte de sfârşit: scrie într-o lume a visului, despre oameni ireali. Universul lui e ceţos. Are erori de cronologie şi o ‘indolenţă mentală’ (!).
       E înmărmuritor.

       Stăteam pe o bancă, pufăiam distrat dintr-un cigarillo, mă uitam într-o carte sau un carnet să găsesc nu mai ştiu ce, unde pusesem semn. O ţigancă, trecând prin faţă: ‘hai să-ţi ghicesc, boiernaş, să-ţi ghicesc’. Trece mai departe, descurajată de figura mea absentă.
       Boiernaş. Aşa ajungi pe lume. Am resimţit absenţa crudă a acelui revolver pentru uz propriu.

~ de soirs pe 9 septembrie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s