~

       De ce trebuie să fii în formă fizică pentru a fi ‘preşedinte’ de stat?
       Nazism curios care nu mai ridică nicio obiecţie. Până şi dictatori africani livrează acum periodic buletine de sănătate roz. De când i se pretinde omului politic să fie un atlet? Roosevelt a ajuns în căruciorul cu rotile de la o maladie gravă, Churchill fuma vertiginos şi era cunoscut pentru a nu fi practicat o secundă de sport vreodată. Mitterrand a condus cu maximum de distincţie în paroxismul bolii.
       De ce, cu trei sferturi dintre oameni bolnavi şi foarte bolnavi – unii spun, până la 95% -, ceea ce înseamnă că în afară de infanţi şi de câţiva norocoşi avem cu toţii corpuri care ne sabotează, să-ţi imaginezi un şef politic fundamental altfel? Ştiu că poporul vrea să-şi aproprieze corpul şefului politic (corpul fizic şi corpul politic al regelui etc.), că condiţia fizică e o condiţie metafizică, în care-i atribui fiinţei alese perfecţiunea statului pe care-l încarnează. Nu ne-am vindecat de obsesia purităţii – tocmai în exerciţiul puterii, provizoratul însuşi…
       Dar e ca şi cum întreg poporul, ros de infirmităţi pe care le vrea tratate umanitar şi socialist, ar mai practica perfecţiunea şi selecţia eugenică nazistă pentru o singură persoană, pedepsind-o periodic pentru ideea de a se proiecta în capul statului.

~ de soirs pe 20 Septembrie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s