~

       Între 6 şi 8.000 de manuscrise pe an numai la Gallimard, cam 20 pe zi. Mai ales roman. (Sollers, doar la mica lui colecţie ‘L’Infini’ primeşte 10 pe săptămână.) Sistemul de notare din comitetele de lectură, de obicei după ce citesc doar câteva pagini: cu ‘1’, carte de publicat imediat; cu ‘1,5’, de recitit, lectorul ezită; ‘2’, refuz cu scuze politicoase; cu ‘3’, manuscris refuzat cu mesaj sec sau descurajant către expeditor.
       (Antoine G., deja bătrân de tot, şi era cel mai tânăr etc.)

       Elita e prelungirea în societate a… dispozitivului didactic. În şcoală nu există democraţie, nu le spui elevilor să voteze ce-ar dori să fie învăţaţi, le predai şi ei sunt în bănci să asculte. Oligarhii trec rapid la catedre imaginare intrând în reprezentarea de tip pedagogic: universităţi, institute de administraţie, think tank-uri, ong-uri. Ţin să precizeze că predau unui conglomerat de ignari. Ajunge să te imaginezi profesor ca să vezi dinaintea ta numai elevi.

       Progresul interesant din ultimul timp, filmarea cu mijloace din ce în ce mai preţioase a nimic. Pe net, au camere sofisticate, dispozitive, 4K, nK, drone, fac plonjeuri aeriene pe… nimic. Nimic de arătat, nimeni care să aibă ceva de spus, cât de straniu. Oare îşi dau seama sau nu mai au reprezentarea. Discrepanţa dintre mijloace şi scopuri; creează o aşteptare pe măsură şi apoi nu soseşte nimic. Efectul e atât de ciudat.

       Fără bani, Fitzgerald încearcă din nou un Hollywood pe care-l dispreţuia din tot sufletul. A ajuns al nouălea scenarist la ‘Pe aripile vântului’. E evacuat…

~ de soirs pe 24 Octombrie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s