~

       De ce scriitorii intră în eclipsă totală după moartea lor. 10 ani trec, 20, până să se audă din nou vorbindu-se despre ei. Un critic scrie ceva; o revistă îşi aminteşte şi publică un reportaj fotografic, ceva cu familia, el alături de o soţie uimitor de frumoasă. Deodată, prieteni supravieţuitori îşi amintesc că scria bine. În sfârşit, publicul. E reluat de editori şi a doua lui viaţă, treptat, începe. Tranşeea mlăştinoasă de 20 de ani e cel mai greu de trecut.
       Pentru cei mai mulţi eclipsa e definitivă, şi nimeni nu ştie de ce. De parcă i s-ar spune către sfârşit fiecăruia în parte, cu un fel de căldură a cruzimii ‘Ascultă, nu e oare timpul să dispari, pentru a putea uita la rândul nostru de tine? Atâţia ani am fost obligaţi să te celebrăm şi să ne plecăm în faţa talentului ori, cum se spunea, a geniului tău. Am obosit puţin; ai putut singur să constaţi, suntem o rasă obosită’. Şi scriitorul dându-şi ultima suflare în prudenţă, spre uşurarea celorlalţi, sperând să treacă Rubiconul celor două decenii întunecate.
       Alte valuri de scriitori aspiră la glorie, gloriolă, uitare. Mesaje pornesc ca de obicei spre ‘Poşta redacţiei’, spre edituri. Viitoare familii vor spune ‘Tatăl, bunicul meu a fost scriitor’ şi vor arăta prin birouri prăfuite, păstrate cu mobilierul intact, viitoare rafturi, cu cărţi care n-au trecut viitoarea eclipsă. Toate astea au ceva melancolic, dar şi amuzant într-un anume registru. Undeva s-ar putea să se afle o noimă, dar şi noi suntem rasă obosită şi refuzăm s-o găsim, urcând tot mai mult pe panta intensităţii, spre fără îndoială ceva cu sens foarte decisiv. Nu ajută la nimic să vorbim despre asta, şi nu e nimic de spus care să facă lucrul mai uşor suportabil. La fel ca o scrisoare de condoleanţe decorativă.

~ de soirs pe 5 Noiembrie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s