~

       C.-A. Peyrottes despre o vizită la muzeul Auschwitz. Evident, foarte tulburată.
       Mă gândeam dacă, oferindu-mi-se ocazia, aş merge. În fond, de ce. E ceva tulburător în alegerea asta. De ce mergi la… Auschwitz? Straniu. Să vezi dacă a existat cu adevărat? – evident, nu de asta, nu eşti vreun bizar negaţionist. Să vezi cât de rău a fost totul? – nu înţeleg, te îndoiai? sperai ca relatările să fie exagerate? Să vezi locul? – aveai nedumeriri topografice legate de mărime, amplasament, arbori? Din masochism sau sadism, ceva asemănător cu morbidul inofensiv al audienţei pentru filme horror? – gust suficient de îndoielnic. Nu te duci nici ca la un tablou de la Luvru, din raţiuni estetice. Pentru Dumnezeu, de ce mergem acolo, de ce merge un ins acolo. E o întrebare simplă. Ce aşteaptă, ce vrea. Să i se confirme ceva sau, dimpotrivă, să-i fie infirmat? Dacă e prima versiune, la ce bun, dacă e a doua, la ce bun, iarăşi. Cu cât te adânceşti în răspuns, devine mai problematic.
       Aş merge poate în vârful picioarelor. Aş rămâne afară nu ştiu cât, dându-i târcoale, fixând poarta aia; şinele de cale ferată. Aş ezita, m-aş învârti încolo şi-ncoace. God damnit. Aş renunţa poate, aş face cale întoarsă. E o încărcătură prea… puţin sistematizabilă într-o curiozitate turistică. Sau de oricare alt fel, istorică, sufletească. Nu mi se pare destul, şi simt că dedesubt e ceva inavuabil, suspect şi chiar obscen în sufletul meu, fără să-l pot defini prea bine. O tipă e ucisă pe caldarâm. S-a şters conturul făcut cu creta de anchetatori, ca în filmele americane. Şi apari acolo să vezi… ce? Pata de sânge, dacă mai există? Ce anume imaginezi sau reconstitui, ce proiectezi afară, din tine?
       E ceva absurd. Dincolo de mica naraţiune cu pedagogia memoriei etc., de o nerozie candidă, e ceva cu totul suspect şi straniu în retrăirea imaginară a ireparabilului altora.

       Da, cineva care dă târcoale, oscilează. Priveşte. Ezită să intre.

~ de soirs pe 17 noiembrie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s