~

       Un tip ca A.: ‘Nu, nu sunt cine ştie ce îndrăgostit de epoca noastră. Găsesc că nu e o epocă creativă. Eu sunt un creativ, de aceea o spun. De când toată lumea scrie cărţi nu mai există scriitori, de când toată lumea face filme nu mai există cinema, iar de când toată lumea compune cântece la el acasă…. N-am văzut nimic în pictură. Toată lumea poate face ce vrea din muzică. Nu trebuie să mergi mai mult de 50 de ani în urmă ca să vezi diferenţa. Chiar în modă etc. Cred că trăim o epocă destul de săracă, în care fiecare se ocupă de mica lui plăcere personală, într-un individualism total. Toate astea nu mă împiedică să dorm, tot ce se-ntâmplă. Dar nu, n-am prea multă consideraţie’.
       Ce e forte la reacţionari e că ţi-e foarte greu să-i contrazici. Stăpânesc porţiunile cele mai tari ale realului, cum ai lua din formele de relief numai munţii – e imposibil să negi munţii. Poveste de la Joseph de Maistre. Sunt stăpânii evidenţei – foarte buni în identificarea realului, în analogia istorică etc. Ce e un pic decepţionant e că o fac în numele trecutului, dar nu-i nimic: dacă observaţiile sunt adevărate şi au un pic de spirit, nu importă. Foarte buni cozeuri etc. (Cu tipi de stânga conversaţia moare imediat, sunt inhibaţi, ştii sigur că n-or să scoată nicio blasfemie în următoarele 30 de minute, nici într-o oră jumătate. Latura subversivă a stângii a devenit acum – de când e discurs unic în universitate şi media – ideologie dominantă, e un pic mai puţin amuzant.)
       Adevărul e că dacă aluneci în apă şi nu ştii să înoţi, vrei să se afle pe mal, alături de tine, un tip de stânga. Dacă ţii să te simţi bine într-o seară, un reacţionar un pic sinistru e indispensabil. Avalanşă de glume rasiste, sexiste, previziuni sulfuroase… Provoacă, enervează, amuză mai bine ca oricine, de când e o cauză pierdută.

~ de soirs pe 18 Noiembrie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s