~

       Cred că trebuie să renunţăm la filozofia anilor ’60-70. În totalitate. Cred că stânga a greşit enorm mergând pe drumul ăsta. De atunci, ne afundăm în iremediabil, iar impasul de azi se datorează aproape exclusiv acestei nefaste asocieri care ne ţine în loc. Am crezut că luptăm pentru emancipare şi ne pomenim, de 40 de ani, luptând pentru interdicţie, infantilizare, minorat mental, închidere, intrând într-un soi de împotmolire teoretică fără precedent în istoria modernă.
       În fond ce ne spun toţi, Lacan, Foucault, Deleuze etc., capii de filă ai French Theory care fac astăzi doxa în toate universităţile occidentale. Era de ajuns să-i studiezi şi aveai celebra ‘cutie cu unelte’ pe care Foucault ne-o oferea pentru a dezmembra puterea. Ceea ce ne spun e un singur lucru: că totul e Limbaj şi că limbajul – scris, vorbit, semn – domină asupra realului, creează real, este în fapt realul. Aspiri să schimbi lumea? Ajunge să modifici limbajul în lume, în artă, în gândire, în politică, şi obţii, pe cealaltă parte, un real modificat la rândul său. Aceşti tipi au transformat viaţa intelectuală a secolelor XX şi XXI cu acest mic truc la îndemână: să modificăm şi să stăpânim limbajul şi vom stăpâni lumea. Se înţelegea limpede: să controlăm limba şi vom îngrădi capitalul, vom emancipa muncitorii şi popoarele, vom eradica rasismul, războaiele, discriminarea în lume. Era tulburător şi simplu: totul era să vezi unde şi cum se folosesc cuvintele. În anii ’80 şi ’90 în spaţiul universitar nu se vorbea decât despre asta, iar astăzi aceşti oameni alcătuiesc dogma – dacă scrii vreun eseu în care nu-i citezi, aproape că se trag clopotele.
       Or, eşti nevoit să constaţi că e mai întâi de toate fals, suntem mai degrabă în faţa unei mantre a gândirii. Puterea e şi limbaj; dar nu exclusiv Limbaj şi structură lingvistică. E istorie, ‘tradiţie’ de normă, acumulare, necesitate intrinsecă, determinare obiectivă, antropologie, hazard, psihologie etc., nu doar stăpânirea vocabulelor conotate dintr-un idiom. Arta nu e doar cuvânt – un pictor n-are nevoie de el, nici un dansator, nici un muzician, se lipsesc bine mersi de el pentru a face artă mare şi istorie. Pe de altă parte, capitalul merge bine mersi înainte fără cuvintele noastre, ba chiar simulând aderenţa, înţelegerea, colaborarea, luptând pentru anularea diferenţelor într-o societate globală…
       Or, ne îndreptăm spre o societate disciplinară, iar pe de altă parte aportul teoretic e nul. Excrescenţe bizare precum ‘Social justice activists’, dominând universităţile până la terorizarea profilor şi media până la crisparea mesajului sunt toate venite de aici. Să numim ‘rasist’, ‘sexist’, ‘bigot’, ‘discriminare’ tot ce nu e noi înşine, să minorăm şi să psihiatrizăm opinia contrară, medicalizând diferenţa. Orice prof ştie ce are de făcut pentru a fi izgonit dintr-o universitate în 48 de ore: să spună un cuvânt greşit.
       Am ajuns în isterizarea vidă a praxis-ului şi într-un terifiant impas al teoriei. Sunt pur şi simplu decenii de când nu se mai imaginează nimic şi de când (studii postcoloniale, de gender etc.) asistăm la variaţiuni pe aceeaşi temă.

       E pur şi simplu un drum greşit. Nicio emancipare nu se vede în fapt, de nicăieri. Nu-i mai spui negrului infamantul ‘nigger’, dar trăieşte în riguros aceeaşi mizerie de serv. Nu le mai spui culturilor şi popoarelor ‘primitive’, dar rămân în acelaşi raport img_20161228_15180730-70 la ponderea şi decizia lumii. Proletarul nu mai există. Peste toate se întinde încet rânjetul abil al capitalului, prosperând în faza sa mondialist-financiară ca niciodată în istoria cunoscută, construind câte o aripă de spital şi sponsorizând masiv universităţile care, cu diviziunea criticii în ‘politici identitare’, ajută la minorare şi menţinerea gândirii critice, real subversive, pe loc, într-un minunat statu quo şi o reducere la acelaşi, pentru a nu fi pus, de fapt, în chestiune el însuşi niciodată… Acel ‘proletari, uniţi-vă’ îl făcea să tremure, era un popor compact al Opoziţiei, ca un zid terifiant. Azi, pentru a spune ‘minorităţi, femei, negri, albi, galbeni, latinos, cu dizabilităţi, homosexuali, transgender, x-gender’, până le termini de înşirat pe toate, câteva sute, din nomenclatorul de identităţi, nu se mai ştie ce ai avut de spus. Ideea că toţi suntem minoritate, mărunţirea opoziţiei în fărâme a fost lovitura genială a capitalului. Clouscard a avertizat asupra ei, fără să-l asculte nimeni.
       Iată-ne nicăieri – iar ei, în prosperitate deplină, senină, paradisiacă. Teroarea soft n-a ajutat la nimic; disiparea şi minorarea, la nimic. Nicio fărâmă din structură nu s-a clintit.

Reclame

~ de soirs pe 28 decembrie 2016.

2 răspunsuri to “~”

  1. Exista numeroase pasaje din Foucault de unde se intelege limpede ca nu totul se reduce la Limbaj (definitia foucaldiana a dispozitivului este exemplara in acest sens).

    Aceste pasaje nu sunt deloc accidentale, ba dimpotriva. Cred ca nu gresesc daca spun ca sunteti injust atunci cand, referindu-va la Foucault, afirmati ca „totul este Limbaj”.

  2. Mă tem că povestea s-ar putea să fie tocmai inversă: universitarii s-au orientat către toţi aceşti subiecţi minori-multipli tocmai pentru că Subiectul unic, proletariatul, cam începea să dispară – mai întâi prin asimiliare social-culturală, apoi outsourcing, automatizare, etc. Desigur, într-o anumită măsură teoreticienii au făcut jocul istoriei, grăbind fărâmiţărea. Avem însă şi alte strategii ale eşecului: mesianismul tip Benjamin (“Revoluţia va veni ca tâlharul în noapte”) sau, pe dos, ideea că comunismul (sau oricum altcumva vreţi să-l numiţi) nu poate apărea decât după ce am atins capitalismul absolut (de care încă suntem departe… în fapt nici nu prea ni-l putem închipui), ca un fel de invesiune dialectică. Oricum, lucrurle ne-au cam scăpat de sub control – teoretic şi practic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s