~

       Inversul somatizării. X: ‘Am observat că gândurile mele îmi sunt influenţate de starea corpului. Am început să alerg şi să fac efort, fiindcă am văzut că nu mai am timp să fiu deprimat’.
        Deprimarea nu e doar psihologie, doar vina celui deprimat, e şi ceva obiectiv, o oglindă a realului. Un evreu în anii ’30 în Germania, de pildă, avea motive perfect întemeiate să fie depresiv. Şedinţele de terapie e îndoielnic că ar fi ajutat la ceva – doar dacă nu ţineai neapărat să-l trimiţi la Auschwitz senin şi vesel. Psihologia e o ştiinţă socială iar nu medicală, ea nu există ca să ajute individul ci să impună calm şi disciplinat norma socialului: cum anume să nu deranjeze în jur, să-şi accepte destinul şi încadrarea în ordinea constituită. În cazul dat, ea nu i-ar fi spus insului: ‘Ai toată dreptatea să fii deprimat, obiectiv dreptate, acest Hitler e la putere, îţi vrea răul şi în curând te va ucide împreună cu toţi ai tăi, cel mai probabil în primele două ore, într-un loc numit Auschwitz’. I-ar fi indicat, dimpotrivă, mijloacele prin care trebuie să suporte şi să ascundă realitatea pentru a nu-i deranja şi motiva ‘negativ’ pe ceilalţi, spărgând coeziunea grupului. Ideea e să fii funcţional în societate, să nu tulburi apele cu angoasa ta, iar nu să împlineşti o reuşită personală – de care puţin le pasă tuturor. Ultima nu e decât nada, pretextul funcţional al celei dintâi. Exceptându-i pe cei complet imbecili, toţi psihologii ştiu că sunt servi ai unui regim, instrumente ale puterii constituite. Drept care depun în tribunale ca experţi etc. Ştiu prea bine ce fac şi ce sunt.
       Tipi făcând jogging şi prin grădina L. Nevroza americană vitalistă a prins un pic, nu chiar semnificativ dar suficient cât să fie vizibilă. De obicei sunt cei ‘terminaţi’: bătrâni (aleargă târşâind câte un pas mic), femei fără nicio şansă, trecute, grase, urâte sau îngrozitor de urâte, tipi între două vârste etc., toţi cumplit de încrâncenaţi şi urâţi (efortul?), visând la o a doua şansă şi la recuperarea unei tinereţi imposibile. De departe îţi dai seama că sunt tipi care n-au tras cărţile cele mai bune la naştere. O fiziologie rănită. Toţi convinşi că e de ajuns puţin efort, vieţile lor se vor pune pe şine, toţi din genul întârziind în librării la rafturile de psihologie şi literatură motivaţională. Au avut probabil de ales: sinuciderea sau chestia asta. Un telefon mobil, o aplicaţie cu kilometrii parcurşi zilnic; îţi alegi câte un vârf de munte şi urci până acolo… Te face ridicol, metafizic ridicol, lipsa unui simţ al efemerului. Dar nu-i poţi condamna, când ştii cine i-a transformat în asta.
       Nu e adevărat că a arde cărţi e un act inuman anticultural, împlinit doar de nazişti sau de fanatici etc. Toţi ştim un număr de cărţi şi de genuri care n-ar putea sfârşi, cinstit vorbind, decât într-o stivă din asta. Începând cu cele care-i deturnează pe oameni de la ei înşişi.
       Mă uitam la podul M. S-au aruncat de pe el Celan şi Gherasim Luca. Poate că dacă ar fi avut ‘literatură motivaţională’ prin preajmă, sau un psiholog suficient de neghiob, n-ar mai fi făcut-o… Ei şi. De ce să judeci în termeni de utilitate, când aici e vorba de un destin unic, al unor persoane unice, iar în 100 de ani nu vor mai fi pe lume nici ele, nici psihologul, nici nimeni altcineva dintre contemporani, în afara nenorocitului de pod alcătuit din schele împletite şi bătute în nituri, util pentru a pune oamenii de pe un mal pe celălalt.
       Cum să alergi prin parcuri? De ce ne disperaţi de umanitate?…
       Înţeleg utilitatea plimbării, a dietelor; poţi fi oricât de slab doreşti fără asta. De la antici încoace nu s-a mai pomenit nicăieri o atare imbecilitate… mecanică. Privind fresce vechi, tablouri etc. nu mai întâlnim aşa ceva la vreo civilizaţie. Unici…

~ de soirs pe 29 Decembrie 2016.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s