~

       Un tip invitat la balul ‘Black and White’ dat de Capote în 1966, interogat asupra momentului: ‘E greu azi să reconstitui lucruri. Oamenii încearcă să recreeze ceva, dar e imposibil fiindcă astăzi e o cu totul altă iconografie. S-au întâmplat de atunci încoace lucruri care au schimbat ireparabil America’.
       Întocmai: nu mai putem reconstitui corect nici un bal de societate întâmplat în anii ’60, deoarece trăim acum în altă ‘iconografie’; nu mai înţelegem eleganţa oamenilor de atunci, etosul lor, nu mai pricepem nimic. După cum cei de azi nu vor înţelege ce a fost la Revoluţie, în 1989, iar naraţiunea securistică, naţionalist-conservatoare, a ‘loviturii de stat’, de un ridicol catedratic, începe să prindă. Tipi în general perdanţi, laşii momentului, cei care au stat după perdele prefăcându-se că reflectează şi sunt maturi, cei care au avut ceva, oricât de puţin, de pierdut atunci, o poziţie, o funcţie oricât de infimă, care au fost dispreţuiţi de oameni, insultaţi la plecare de portarul instituţiei. Cei cărora li se promitea o carieră şi au fost nevoiţi apoi să o facă altfel, să facă altceva sau să plece din ţară – e revanşa lor astăzi: varianta tenebroasă a loviturii de stat şi a ‘serviciilor secrete’. Agenţii lor, vreo 10-15, care stăteau în stradă şi se scăpau pe ei de frică să nu-i descopere cineva, înregistrând şi raportând întocmai – ei au făcut revoluţia. Au coordonat. Din poziţia lor de mână de oameni. În faţa unei mulţimi care mugea şi te putea strivi cu un singur pas, în care nu te auzeai strigând nici până după colţ (cel care nu cunoaşte condiţiile psihologice ale unei mulţimi în fuziune e un naiv). Ei îi coordonau pe oameni să strige ‘Sus’, ‘Jos’, să iasă cu milioanele din case. Ei trăgeau pe străzi, de pe acoperişuri, şi împuşcau sute de oameni; dacă nu trăgeau, coordonau, dacă nu coordonau, vânau himere. Puterile străine. Care priveau uluite şi habar nu aveau ce e cu ele şi ce se va întâmpla în următoarele 10 secunde, ele coordonau. Malta. Gorbaciov, Bush senior, extratereştrii.
       Scăpându-le momentul, nişte tipi de azi n-au cum să vadă vremurile. Numai lipsindu-le ‘iconografia’, ilustraţia, cadrul vizual complet, pot crede în mica istorie conspiraţionistă de gang, pentru debili mintal, care li se prezintă.
       Trebuie să vezi hainele oamenilor. Cozile la alimente. Nu doar cozile: frica. Nu doar frica. Dezamăgirea din privirile oamenilor. Ruşinea lor. Ruşinea de a fi om, de a fi prins într-o istorie care nu se mişcă din loc. Conştiinţa că la alţii vitrinele sunt, fir-ar să fie, luminate şi pline. Şi ei le pot lua soţiilor un mic inel cu diamant, de Crăciun sau la aniversare. Cu sacrificii, dar pot s-o facă. Ruşinea. Lacrimile înghiţite. Conştiinţa că nu mai au destin. Furia care creştea în suflete, disperarea, orizontul negru. Şi o anumită eleganţă a acelor oameni în haine ponosite: o eleganţă umilită, sângerând. Culorile mâloase ale străzii. Nu ai iconografia asta. Eşti doar un mic sclifosit inocent ascultând, din secolul XXI, naraţiuni conspiraţioniste, simple, cauză-efect, pentru infanţi crescuţi în genul epic corporatist aspiraţional şi jocuri video. Devalorizând cel mai glorios, poate, moment al acestui popor trist – când toate celelalte, războaiele, au fost măceluri colective la care te împingeau elite, iar 1859, 1918 au fost gândite şi făcute de elite, chemând apoi pâlcuri de oameni pe un deal, să se fotografieze cu ei, pentru a le valida proiectul de naţiune gândit într-un restaurant parizian. Când poţi în fine să admiri ceva la el ca popor, ca mulţime şi majoritate istorică, şi îi dezonorezi poate singurul moment de curaj şi de graţie colectivă din existenţa lui.
       Nu i se poate explica nimănui nimic, pe lume, se pare. Nu e deloc adevărat că momentele istorice pot fi înţelese de terţi sau de urmaşi. Înaintăm în improvizaţie, în ireparabil.

~ de soirs pe 1 Ianuarie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s