~

       i. Culturile sunt detestabile. Nu e deloc adevărat că nu poţi detesta culturi. Dimpotrivă. dintre toate lucrurile care pot fi detestate pe lume, dispreţuirea unei culturi e de departe cel mai justificat. Culturile sunt ideologii, sisteme de credinţe, nu au absolut nimic respectabil în sine. ‘E cultura mea să ucid homosexuali cu pietre’, ‘să scot în piaţa publică nevasta care m-a înşelat şi să-i tai capul, fără a fi pedepsit’, ‘să-mi maltratez copiii’, ‘să nu-mi pun centura în avion’, ‘să scuip când văd o pisică neagră’, ‘să merg pe partea stângă a străzii’ etc. – nu sunt enunţuri raţionale din care să decurgă pentru ceilalţi o obligaţie etică de tipul deferenţei sau stimei. Respectabile sunt un raţionament logic, o idee demonstrabilă, un probatoriu factual sau o emoţie artistică. Deloc ideologiile, culturile, tradiţiile, cutume şi rituri, celelalte sisteme de credinţă şi praxis care ţin de iraţional (i.e. n-au nevoie de o explicaţie raţională ca să fiinţeze), toate banale avataruri religioase şi normative.
       Nu e mereu raţional să deteşti indivizi, dar e totdeauna perfect raţional să deteşti cultura lor, religia sau sistemul lor de credinţe. Să ţi se pară dezgustătoare sau arbitrare. Echivalări de tipul ‘dacă nu-mi respecţi cultura nu mă respecţi implicit pe mine’ sunt absurde logic, un alibi ideologic şi în realitate o banală intimidare. Nu poţi invoca ofensa la auzul unei idei inconvenabile. Nu-mi pasă de ‘sentimentele’ tale rănite, un observator neutru nu deliberează după sentimente: oferă-mi fapte, argumente raţionale, secvenţă logică, probe. Dacă nu, permite-mi să te mai ascult şi altă dată.
       Răul nu e făcut din vorbe: el constă mai întâi în agresiunea de tip fizic, specifică. Vorbele nu pot provoca un rău, o vătămare, nu pot dăuna (doar dacă obiectul lor nu e un minor: e vorba de adulţi), nu pot fi puse în analogie cu răul sau cu tipul de rău pe care agresiunea fizică îl presupune. (Sticks and stones may break my bones, but words will never harm me.) Vătămarea psihologică, vătămarea ‘emoţională’ nu pot intra decât prin abuz în categoria răului fizic. Va fi mereu cineva care se va simţi ofensat de orice idee sau cuvânt existent pe lume, până şi de o conjuncţie: limbajul devine criminal, dezbaterea imposibilă. ‘Nu-mi place’ nu e un argument; ‘mă răneşte’, ‘e ofensator’ nu e un argument, ‘nu accept’ nu e un argument: retrage-te cu rana sufletească proprie la tine acasă şi revino când ai un argument, un fapt, o consecuţie logică, o certitudine raţională. Pentru a numi ceva vătămător, un rău, un fapt dăunător sau malefic, trebuie să existe contact fizic, vătămare directă. Cuvintele, conceptele, ideile nu sunt niciodată dăunătoare (‘idei care ucid’, această întristătoare idioţie…) – oamenii sunt, acţiunea lor, faptele. Ideile sunt o ţintă permisă, vânat liber, afirmarea sau contestarea lor e liberă. Închipuirile noastre despre noi înşine, despre tribul nostru şi lumea care ne e proprie? – sunt vânat liber.
       Ideea că trebuie să respectăm ‘cultura’ nu ştiu cărui popor e ceva atât de straniu, încât înainte ar fi stârnit spontan un hohot de râs. Poate să îţi placă sau nu, ca un tablou, să ţi se pară interesantă sau semnificativă – dar e o idee cu totul stranie să o respecţi. (Poate să-mi placă tabloul, nu înseamnă că îl respect pe autor; după cum, invers, pot respecta artistul, munca sa, fără să fiu obligat să respect obiectul muncii, rezultatul propriu-zis, care poate fi un tablou perfect nul deşi s-a lucrat la el din greu o mie de zile: nu e în niciun fel ‘înnobilat’ de dificultate, de efortul autorului.) Shift-ul, alunecarea de sens din estetic în etic e o confuzie de categorii. O impoziţie apărută de curând (clasat la ‘rasism’ etc., un avatar al orientalismului, postcolonialismului de universitate etc.). Etnopsihologia, tradiţia, cultura locală, entităţi care n-au ieşit niciodată din pitoresc turistic sau pestriţul estetic dubios, sunt perfect ultimul lucru respectabil pe lume.

~ de soirs pe 12 Ianuarie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s