~

       Istoricul G. Bensoussan în emisiunea lui F.: ‘N-o să existe integrare atâta timp cât nu ne vom debarasa de acest antisemitism atavic care e trecut sub tăcere, ca un secret. Întâmplător, un sociolog algerian, Smaïn Laacher, cineva de un foarte mare curaj, a spus de curând într-un film care se va difuza pe France 3: „e o ruşine să menţinem acest tabu, şi anume faptul că în familiile arabe, în Franţa, şi o ştie toată lumea dar nimeni nu vrea să o spună, antisemitismul e supt odată cu laptele mamei”‘.
       În pedagogia preşcolară din familii, evreul pare un fel de sperietoare, de ‘Om negru’, inamic sau făptură non-etică paradigmatică. I se spune copilului arab să nu fie ‘viclean ca un evreu’, ‘hoţ ca un evreu’, perfid, făţarnic, leneş etc. şi cea mai mare insultă sau ruşine e obţinută din asocierea cu evreul când vrei să jigneşti decisiv, în restricţia edificatoare sau în precept.
       Şi la noi trebuie să fi existat acest tip de antisemitism pedagogic, transmis copiilor de timpuriu cu rudimentele vieţii: să nu mănânci de pe jos, să nu mergi în pădure, să nu vorbeşti cu străinii etc. Nu le auzeam în familii, ci din afară; nu ştiu de ce, nu-mi aduc aminte niciun context sau conversaţie în care comparaţia ca-un-evreu să fi demarcat ceva pozitiv, şi eram dintre zonele cele mai tolerante etnic. ‘Evreu’ era aproape un adjectiv şi suna mereu peiorativ, dispreţuitor sau nebulos-apocaliptic. Ţin minte că, până târziu spre adolescenţă, noi copiii credeam că ‘evreu’ e o meserie, ca ‘tâmplar’ sau ‘lăcătuş’, fiindcă părea că e cineva care greşea mereu ce avea de făcut. Cuvântul se însoţea mai ales de nu ştiu ce rânjet, grimasă, subton complice sau ridicare semnificativă din sprâncene. Contextul nu era decât o banalitate, dar părea că povestitorul îţi spune că împărtăşeşte, în cele ce urmează, o anecdotă obscenă sau un secret respingător.

~ de soirs pe 6 Februarie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s