~

       P. Bruckner: ‘Islamofobia… s-a construit în simetrie cu antisemitismul, a cărui moştenitoare s-a vrut. Analogia [islamofobie-antisemitism] n-are nicio pertinenţă. (…) A spune că musulmanul de astăzi este în situaţia evreului anilor 1930 înseamnă să ignori că evreii de atunci nu aveau drept ambiţie să treacă lumea prin foc şi sabie, nu aruncau bombe în centre comerciale, aeroporturi, gări. (…) A pune semnul egal între musulman şi evreu înseamnă să subînţelegi că cea mai mică contestare a voalului [islamic] sau a moravurilor ne-ar conduce direct la un nou holocaust. E o deducţie falsă dar care funcţionează asupra spiritelor simple./ Pentru a înţelege succesul incredibil al acestui termen [de islamofobie], trebuie să ne referim la situaţia stângii: ea a pierdut totul, Uniunea Sovietică, clasa muncitoare, care s-a îmburghezit, Lumea a treia care nu aspiră decât la economie de piaţă. Pentru nostalgicii Marii răsturnări, această situaţie de dezmoştenire e catastrofică, trebuie găsit rapid un proletariat de substituţie. Islamul radical, de la revoluţia iraniană din 1979, a devenit această forţă de subversiune: el reaclimatizează toate idealurile anticapitalismului, adăugându-i o dimensiune transcendentă. Islamo-stângismul a fost teoretizat de liderul troţkist englez Chris Harman, care vedea în acesta un mijloc de a trezi un comunism în plină criză: în ochii lui, islamul e o forţă revoluţionară deviată în materie de scopuri şi care trebuie adusă pe drumul cel drept. De unde prescripţia pe care o anunţă: revoluţionarii pot face alianţe punctuale cu mişcările integriste, cu condiţia de a nu pierde niciodată din vedere obiectivul final, care e distrugerea ordinii burgheze. (…) Faptul că extrema stângă, cu excepţia [partidului] Lutte ouvrière, a căzut în această capcană grosieră şi asimilează critica religioasă unei forme de rasism spune multe despre deriva ideologică a acestei tabere.’ (Le Point, nr. 3423, 8-14 febr. 2017, pp. 18-20.)

       Martin Amis în 2006: ‘Există un impuls real – dvs nu-l aveţi? – să spui: „comunitatea musulmană va trebui să sufere până când îşi va pune casa în ordine”. Ce fel de suferinţă? Să nu-i laşi să călătorească. Deportare – cât mai departe. Limitare a libertăţilor. Percheziţionare corporală a oamenilor care seamănă a fi din Orientul mijlociu sau din Pakistan… Chestii discriminatorii, până când rănesc toată comunitatea şi vor începe să fie duri cu copiii lor…’ (int.).
       Mai târziu a numit asta, controalele la facies şi umilirea, un experiment cognitiv, ‘a thought experiment’. Trump, pe de altă parte, cititor asiduu…
       Unicul punct în care vorbele lui Amis probează o subtilă înţelegere psihologică a faptului istoric: la popoare ca şi la indivizi, nu există o autentică gândire autocritică decât pornind din înfrângere, din ireparabil. Dacă germanii nu erau total învinşi, umiliţi după ’45, aplatizaţi, nu cedau până azi o iotă din reprezentarea suprematistă völkisch. Islamul nu va face nicio Reformă (de tip creştin) sau Vatican II, o revizuire a interpretării textului coranic (reformatorii care au încercat au fost rapid ucişi), nu-şi va pune nimeni ‘casa în ordine’ din senin sau după un firesc proces de maturizare (de altfel, cine ar avea răbdare secole pentru asta). Germanii nu-şi mai revin nici astăzi –  pentru că au fost zguduiţi, laminaţi, se punea serios ipoteza dispariţiei Germaniei de pe hartă. E nevoie de înfrângere, însă de ceva imens, decisiv ca scală, pentru a începe cu adevărat într-o comunitate procesul coroziv de autocritică până la subminarea fundamentelor proprii… Iar asta e o observaţie îngrozitor de subtilă a lui A.

~ de soirs pe 16 Februarie 2017.

Un răspuns to “~”

  1. Să-i vedeți […]. Asigurați-vă stocu de lsd si peștera de rigoare, suntem pe vremurile din urmă. Onorat să vă citesc in viața asta și în forma asta de înțelegere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s