~

       Un lucru observabil în Francia: regiunile rurale sunt uneori extrem de sărace. Şi totuşi, în acest vast perimetru periurban şi rural numit ‘la ţară’, criminalitatea e extrem de scăzută. Stupefiant de cinstiţi etc., deşi la ani-lumină de prosperitatea şi veniturile urbanilor. Abia supravieţuiesc, după ce-şi vând produsele nu rămân cu nimic, nu-şi pot plăti creditele, se trezesc fără case, rata sinuciderii e cea mai mare etc. Şi totuşi, criminalitatea cea mai scăzută.
       Sărăcia nu e deci cauza criminalităţii, cum ni s-a spus? Trebuie căutată altă cauză a infracţionalităţii ridicate, pentru ghetourile sărace ale lumii?
       Ok. Care.

       Distincţie esenţială între filo şi literatură. Filozofia, cea mai bună şi mai novatoare care se poate imagina, nu cuprinde cu toate astea nimic altceva decât comentarii asupra lumii, mai mult sau mai puţin reuşite. Literatura – e crearea unor lumi noi. (Nu e nevoie să clarifici superioritatea de natură a ultimei, diferenţa între scrib şi demiurg.) Scriitorul are dreptate să-l privească uneori pe filozof şi să-i comunice, cu un surâs îngăduitor: You’re such a fake…

       Pentru prima oară, reunirea scrierilor lui Voltaire – 200 de volume…

       Acum o sută de ani, Rusia ţarilor dispărea.
       Out. Forever.

         Ce porcărie, singurele clădiri care supravieţuiesc vremurilor sunt cele de cult. Chiar dacă nu se mai oficiază în ele de secole, carcasele astea rămân, sunt păstrate. Singurele chestii pe care le mai găseşti în lume sunt cele fără legătură cu ea.

       Expresie comică, ‘să nu generalizăm’, ‘fără a generaliza’, cineva şi-a ‘permis să generalizeze’ etc. – în vulgată rulează de obicei, nu ştiu de ce (seamănă un pic cu sperietoarea cacofoniei, cu carieră tot în vulgată). Inşi cerându-şi terifiaţi iertare că generalizează… Pare o derivată recentă din PC, ceva de tipul: a generaliza înseamnă a esenţializa, a esenţializa e a fi rasist. Orice generalizare devine rasistă, bigotă, e criminală şi a născut nazismul, lagărele de concentrare etc., în general sunt cam 3 paşi până la Hitler. (Ţin minte că înainte trona sperietoarea ‘esenţializării’, în spaţiul academic-media, era cu ceva timp în urmă. Acum mai puţin, cine e acuzat că e esenţialist retorchează prompt că celălalt e nominalist, apărarea fiind prea simplă acuzarea e retrasă sau rară.)
       Pe scurt: pentru a gândi, conceptualizezi. Cine conceptualizează generalizează.
       Fără generalizare gândirea nu e posibilă, realitatea e ermetică. Evident că generalizăm, slavă Domnului, altfel n-am putea vedea la doi paşi în faţă.

       Dacă ar fi s-o iei de la capăt, ai face acelaşi lucru în viaţă?
       Să spui, onest: As face cu totul altceva, aş vrea să fiu, aş fi cu totul altcineva.

~ de soirs pe 21 februarie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s