~

       Falsul istoric numit ‘am vândut saşii’ (cu precizarea stilistică grosieră: la bucată), ‘am vândut evreii’. Se instalează de la sine în istoriografie, fără proteste reale din partea cuiva. Or, li se spunea să restituie banii de studii, dacă pleacă undeva. Atât. O ţară poate avea dreptul să facă asta. Nu e ideal, ca metodă de descurajare a exilării e cam baroc. Însă Marea Britanie îţi cere împrumuturile şi granturile universitare înapoi (Student Loans Company) dacă spui că poţi scăpa plecând să lucrezi imediat în altă ţară. Şi în Franţa este o limită peste care trebuie să rambursezi. În America nu ţi se şterge datoria pentru studii (uriaşă, sute de mii pentru doar 4 ani, nu pentru primii 12) dacă pleci afară. Nu e cel mai minunat lucru, ca procedură, dar în sfârşit, un stat poate avea acest drept, să pretindă că o populaţie întreagă, de la analfabeţi la rurali care-şi distrug vieţile cu o muncă alienantă şi repetitivă, se ruinează şcolarizând gratuit pe cineva numai pentru a-l prelua alte ţări format de-a gata, şi in extremis poate cere asta. Nu ştiu dacă e eficient: dar există. În comunism Valahia nu vindea oameni la bucată, nu eram plantaţie. Şi totuşi lăsăm senin să intre în istoriografie varianta asta, simulând inocenţa afolată. Astăzi episodul e aproape consensualul istoricilor. Se fac documentare moraliste, sunt pomeniţi Ceauşescu, Dracula, valize schimbate de securişti la adăpostul nopţii în RFG, râuri de sânge etc. Fie nu menţionezi marele secret al lui Polichinelle, pentru ce erau totuşi banii, fie te prefaci că era ceva nemaipomenit de josnic, tenebros şi inexplicabil să îi ceri. Să colportezi o banală calomnie, numai pentru a perpetua imaginea unui Disneyland sordid ca agendă a consensului pentru o epocă.
       Okay, comunismul a fost rău; chiar a fost. Nu putem să cădem pe consensualul ăsta fără să adăugăm hiperbola negativă, grotescul, abnormul şi să mobilizăm teratologia, spunând că se plimbau pe aici extratereştri cu picioare de insectă? Prostul gust e să nu ştii unde te opreşti când pictezi un adversar evident. Lucrul te coboară prompt la nivelul său.

~ de soirs pe 26 Februarie 2017.

Un răspuns to “~”

  1. „În America nu ţi se şterge datoria pentru studii (uriaşă, sute de mii pentru doar 4 ani, nu pentru primii 12) dacă pleci afară”

    In USA datoriile facute pentru studii (facultate) se sterg foarte greu si rar, nu conteaza daca pleci sau nu. Daca dai faliment ti se sterg toate datoriile mai putin cele pentru studii pentru care procesul este mult mai complicat si rareori poate fi completat:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Student_loans_in_the_United_States#Discharge_of_student_loans

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s