~

       Nu am vrut să citesc acea carte, De ce e România altfel?, despre care s-au auzit vagi interogaţii, nici următoarele din secvenţa ei. Îi cunosc teza şi am citit unele exemplificări pasagere ale autorului (pentru a nu spune că ea e limpede din titlu). Singurul lucru de neînţeles e tipul de alteritate pe care l-a pus în vedere B. Cineva a remarcat că ar fi o carte strict negatoare si deci absurdă: Ca român, tu eşti aşa, nu mai e nimic de făcut; şi peste o mie de ani vei fi aşa (dacă e să rămâi român), deci abandonează de pe acum. – Evident, valahii sunt ‘altfel’ (dacă sunt ceva: a fi e a fi diferit de ceilalţi, o descoperire ontologică tulburătoare). Problema e dacă B. a avut în vedere o alteritate de natură sau una de grad. Dacă îi spun unui tip gras ‘Eşti gras’, evident că îl ofensez; dar în acelaşi timp ştiu că poate slăbi dacă se enervează pe condiţia lui. Soluţia e conţinută în problemă. Dacă îi spun cuiva ‘Eşti imbecil’, nu mai e sigur că îi fac un bine dacă acesta e imbecil cu adevărat: rănit, poate citi oricâte cărţi după asta, el nu va înscrie mai mult pe testele IQ, atins de o indigenţă clinică, patologică. E o diferenţă de natură, una insurmontabilă, nu îl ajut cu nimic. Nu mi-e deci limpede dacă L.B. a vrut să spună că suntem gradual altfel sau naturaliter altfel, şi atunci trebuie să mergem să ne spânzurăm în nucul din grădină.
       Acest tip de cărţi sunt totdeauna false ab initio, căci din două, una. Ori suntem doar gradual altfel, şi atunci cărţile de gen sunt nule, pun probleme pasagere şi sunt simple manuale de self help (în general n-ar fi rău să fim mai buni) pentru impresionat gospodine, precum regulile de igienă sau de ‘maniere’ pentru publicul desemnat de absenţa lor. Ori suntem esenţial altfel, şi atunci cărţile sunt inutile, nu se adresează nimănui. E comic să le aşezi în descendenţa invocată mereu a criticii lui Cioran (poate a lui Drăghicescu; e încă discutabil). Cioran nu a spus: sunteţi altfel, vă rog din suflet îmbunătăţiţi-vă portretul. Ci: deveniţi altcineva. Ce făcea el era o propunere de lume – bună sau rea, nu importă aici. O schimbare de identitate. La fel ca America: se dă un teritoriu, se dau nişte populaţii imigrante, se scoate un popor în 200 de ani. El propunea un întreg experiment identitar, o răsturnare, un salt calitativ cam aiuritor, o revoluţie reală; bună sau rea, e singurul tip care-a propus-o la noi. Acest autor B… – altfel un domn foarte bine etc. -, lasă că nu propune riguros nimic. Dar în însuşi corpusul critic nu e limpede dacă deficitul identitar semnalat de el e fond sau formă, natură sau grad, şi care dumnezeu mai e motivul pentru care s-a mai deschis de la început problema – dacă nu e doar jubilaţia mică de a semnala un neajuns. (Singurul lucru de partea sa: are contestatari de o cumplită calitate.)
       Aceste cărţi producţie de bârfă-oftat (e un gen în sine care ar trebui să figureze la rafturi cu eticheta proprie, alături de ‘Filozofie’, ‘Literatură’ şi celelalte) sunt, stilistic, o impostură simpatică, posibilă de obicei în spaţii culturale secunde, genul de vid livresc impresionabil în care se poate înainta, baleta, vorbi despre totul şi nimic, afacere de librari pentru doamne sensibile. Şi totuşi – admit – un fel foarte românesc de a delira livresc, care li se întâmplă autorilor spre bătrâneţe.

~ de soirs pe 4 Martie 2017.

Un răspuns to “~”

  1. Aflu cu stupoare că la unele biserici din București se distribuie gratuit ”Protocoalele înțelepților Sionului”. Uimirea e dublă: maculatura aceea încă se reeditează în zilele noastre (se pare că a avut un tiraj record la ultima reeditare) și, mai uimitor, la biserică poți găsi ceva gratis.
    De ce e România altfel?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s