~

       Onfray, vorbind de ‘misoginia’ lui Freud, se înşeală totuşi, e în judecata anacronică. În vremea lui, cu moravurile epocii lui, era Freud un misogin? Absolut nu. Ar fi un misogin azi, cu aceleaşi acte şi idei de atunci? Absolut că da – numai că Freud n-ar fi fost azi acelaşi… Un tip cu abilitatea şi deschiderea lui ar fi fost adaptat moravurilor contemporane. Mai ales în judecata morală trebuie să te fereşti de anacronisme căutând obsesiv cutare autor rasist, sexist etc., ca şi când lucrul ar avea vreun sens. Comiţi eroarea de a vorbi despre trecut din punctul de vedere al viitorului; dar e mai ales o incongruenţă sufletească: le retragi posibilitatea de a fi virtual altcineva, într-o altă lume.
       Cred că până şi Hitler l-ar fi considerat, azi, pe Hitler de atunci un imbecil şi un ins complet mărginit. Poate ar fi fost chiar un cuminte activist politically correct printre studenţii de la belle arte…
       Nu ştim cine suntem – se poate înţelege această oroare de identitate? Am vrea să fim altceva decât produsul epocii noastre, o stihie imuabilă, dar hrănim o iluzie. ‘Eu unul n-aş fi ucis niciodată’, ‘n-aş fi violat’, ‘torturat’, ‘persecutat evrei’, ‘ars pe rug vrăjitoare’, ‘în ’39 n-aş fi fost legionar, nici în ’48 comunist’ – sunt cele mai absurde afirmaţii care pot fi produse. Inteligenţa nu se distribuie geografic ori istoric, nu suntem mai străluciţi şi mai abili pentru că ne-am născut în altă parte sau mai târziu. Caracterul însă da, e determinat, o clonă, e pedagogia pe care epoca, semenii o fac cu fiinţa ta istorică. Poţi doar să speri că n-ai fi fost un asasin, şi să tremuri sorbind dintr-un pahar de cocteil, făcându-ţi o mică cruce cu limba ca să conjuri soarta. Nu poţi însă şti.

~ de soirs pe 9 Aprilie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s