~

       Documentarul lui Orson Welles care m-a impresionat pe vremuri, difuzat de nu mai ştiu ce canal tv specializat în filme vechi. Îmi amintesc că nu erau mai mult de trei sau patru în serie, până când W. s-a plictisit de Europa, sau a trebuit să se întoarcă. Sunt convins că erau toate la fel de extraordinare.
       Un altul găsit, de numai 30 de minute, ‘Revisiting Vienna’ (1955) – cu o glumă sordidă despre hoţia românească, încă de atunci.

       …Când te gândeşti că azi au cu toţii un aparat video în telefonul mobil, la fel de simplu, cu cadre fixe, fără zoom, plus alte lucruri precum drone etc. Ce vid de talent şi de noimă, pe bandă, produce totul. Cât de lung şi fascinant şir de zero barat lângă zero absolut, în zeci de mii de video-uri zilnice, într-o nulitate torenţială, reprezentând cultural o generaţie istorică… E un lucru cu adevărat misterios o epocă de paranteză culturală. (La fel ca inadecvarea mijloacelor cu rezultatul.)
       Însă generaţia istorică de acum, neavând termen de comparaţie, nu ştie că e vidă. E veselă ca o cinteză şi asta e fericirea ei.

~ de soirs pe 2 Mai 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s