~

       Deplângerea alfabetizării deficitare a masei; a analfabetismului ‘funcţional’ (ficţiune comică a conservatorilor), a nivelului scăzut al vânzărilor de carte etc.
       Constaţi, a câta oară, absenţa unui principiu laic şi republican în cultura valahă. Culturalul român ştie, de 150 de ani – şi ţi-o aminteşte de câte ori poate -, exclusiv de ierarhie, ordine, respect, axiologie, aristocraţie (camuflată în principiu meritocratic), toate subdiviziuni ale unei Weltanschauung monarhică şi teologală instituită în principiu de societate. E avatarul unui Führerprinzip. Comanda porneşte de sus şi e respectată până la ultimul nefericit al unei alcătuiri sociale. În lumea noastră sublunară căzută, ţi se spune, e nimerită o structură piramidală, elitară, de îndreptăţire şi comandă, care se obţine prin alfabetizare şi suitele ei. Vulgata piramidală e reprezentarea mentală a acestor oameni, viziunea generală asupra lucrurilor.
       Ce deţinem, în fond. Onest.
       Grupări teroriste taie, la propriu, capete de oameni. Războiul al doilea a fost declanşat de cea mai cultivată naţiune a Pământului, de o cultură puternic imersată până la ultimul nivel peizan (nemţi care prin sătucuri aveau pian în casă, făceau muzică, fiecare cânta la un instrument, recitau din Hölderlin şi Schiller, cu rituri şi viaţa orientate de clopotul satului etc.), mult peste tot ce s-a obţinut vreodată în istoria cunoscută. Nivelul de alfabetizare e azi de aproximativ 88%. Toţi teroriştii tăietori de capete (a urmărit cineva vreodată un video cu tăierea unui cap într-o execuţie publică, cu zeci de mişcări du-te-vino ale unui cuţit de mână, pentru a avea reprezentarea exactă?) ştiu să citească, unii cu instrucţie pedagogică înaltă. Simplificând, suntem aici în prezenţa vechii iluzii despre cultura care te face ‘mai bun’. Nimeni nu a explicat vreodată cum se face că cele mai mari atrocităţi imaginate în istorie au fost comise de naţiunea cea mai cultivată a lumii. Corelaţia e devastatoare, filozofii dau înapoi, scriitorii, altfel buni psihologi, ridică exasperaţi din umeri, schimbă vorba. Relaţia cauzală dintre cultură şi umanitate, cunoaştere şi Bine, doxa pe care orice imbecil ţi-o recită ca pe un loc comun, de la sine înţeles, categoria institutor de provincie-moaşă comunală, în conversaţia de tren sau de taxi…
       Ce deţinem.
       În afară de patetizări şi de argumentul autorităţii, trebuie admis că nu s-a auzit în privinţa asta, şi de destulă vreme, nici măcar un singur argument tare pentru care continuitatea minciunii pioase ar fi necesară.

~ de soirs pe 20 Mai 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s