~

       Singura postură acceptabilă consensual în societate e cea de victimă. Nu că n-ai putea obţine altfel simpatia multora sau chiar a majorităţii, dar dacă o vrei pe cea a tuturor, să atingi un resort intim universal, ai numai victimizarea. Până şi cei care fac rău sunt nevoiţi să se replieze în postura victimei. Imposibil să obţină compasiune altfel. Fac răul, apoi se repliază rapid în suferind cu o poveste (altcineva le vrea răul), sunt într-un ping-pong rău-tânguire, malefic-revendicare, foarte Victor Hugo, altminteri şansa lor de a fi acceptaţi e aproape de zero. Insulţi cumplit pe cineva dar precizezi rapid: deoarece am fost insultat. Ping-pong-ul e obligatoriu şi trebuie articulat absolut imediat.
       Nu am în vedere doar camuflajul general, închisorile care sunt pline de nevinovaţi de serviciu etc. E o linie de argumentaţie pe care o poţi vedea şi în naraţiunea publică generală, în mass media, la structura editorială, ca şi la filozofi sau la scriitori. Din păcate, şi la Houellebecq, de pildă: e de neînchipuit ce-ar fi romanele lui pentru noi dacă postura vocii naratorului n-ar fi cea de victimă. Cu neputinţă să vezi ce mai rămâne – nişte reflecţii răzleţe? Tot trucul e puternica, imensa compasiune, empatizarea cu suferinţa personajului pe care cititorul o resimte. Când naratorul e grob, ridicol sau absurd pe o pagină, ping-pong-ul începe imediat pe pagina cealaltă: da, însă îşi plânge mizeria sexuală, izolarea socială etc., căci iată care-i sunt rănile, motivele care l-au determinat… Trebuie totdeauna să răsuceşti lucrurile, ca şi când sistematic ţi-ai ‘aşeza fotoliul în sensul istoriei’ posturii de victimă, care te înscrie în suma generală a binelui.
       E aproape obligatorie specularea acestui tropism psihologic.
       Ni se forţează mâna, suntem oare în impostură. În stratagemă şi în artificiu, în non-literatură, în non-naraţiune, în ireal.

~ de soirs pe 3 Iunie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s