~

       Trevor Phillips, tipul care a fost şeful Comisiei pentru egalitate şi drepturile omului în guvernul Blair: ‘De când eram copil, am ştiut care erau legile relaţiilor rasiale: 1) toţi negrii sunt la fel; 2) toţi negrii sunt inferiori; 3) toţi negrii trebuie să fie supuşi şi să stea la locul lor. Astăzi, puţini copii, albi sau negri, ar mai accepta aceste reguli; viziunea lui Martin Luther King a schimbat felul în care se gândea despre rasă şi a oferit lumii un nou ideal. Dar istoria ne arată că un set de idealuri nobile nu e destul. Există totdeauna un risc cu toate marile mişcări de reformă. Începem cu intenţii bune, le transformăm în legi formale, iar apoi acestea devin dogmă. (…) Ceea ce începe cu un marş de eliberare poate sfârşi cu un control asupra minţii şi chiar mai rău. Fără să vrem, cred că am dat naştere unei noi doctrine hidoase. Noua doctrină spune: 1) toţi albii sunt la fel; 2) toţi albii sunt vinovaţi şi viciaţi; 3) nicio persoană albă nu trebuie să critice pe cineva care nu e alb’.

       …Corectitudinea politică – termenul inventat de Mao în 1963 în eseul de 2 pagini ‘De unde provin ideile corecte?’, unde explică atent cum ideile se transformă în conştiinţă şi conştiinţa în materie… – a fost totuşi o calamitate. Credeam că, amestec de politeţe şi cenzură ideologică soft, PC-ul ne va ajuta în abordări identitare, alături de discriminarea pozitivă, pentru corecţia pedagogică a inegalităţilor, oprind puţin din avântul liberal-conservatorilor spre o societate segregată. Am obţinut segregare. A fost integral, cântărind rezultatul în real, o calamitate.
       Luther King în ’63: ‘Am un vis, cum că într-o zi, pe dealurile roşiatice din Georgia, fiii foştilor sclavi şi fiii foştilor stăpâni de sclavi vor putea sta împreună la masa fraternităţii’. – Azi, King e o referinţă jenată pentru comunitatea militantă de culoare, până şi Malcolm X pare prea palid. N-am avut prin PC decât comunitarism accentuat şi segregare. Militanţii antirasişti reclamă dreptul la non-mixitate; familiile mixte, pe cale de dispariţie, sunt declarate o ruşine sau un abandon. În sfera universitară americană nu sunt doar ‘exagerări’ şi derapaje specifice, se profilează un mic dezastru simbolic – la Harvard au obţinut anul acesta, premieră istorică, ceremonia de decernare a diplomelor exclusiv pentru negri… Dar nu e doar re-segregarea ca proces obiectiv, întoarcerea la ‘autobuze’ sau la societatea-autobuz în care fie albi, fie negri ocupă forţat locurile din spate. În Europa, ‘antirasismul’ sistematic (iniţial la adăpost de orice bănuială, nu există totuşi multe cauze mai evident nobile decât antirasismul) a ajuns acum principalul inamic obiectiv al… evreilor, o pepinieră de antisemitism oficial. Credeam că ne batem à l’ancienne cu cripto-fasciştii şi neoconservatorii, pe metereze, cu săbii şi armură lucitoare, şi ne pomenim într-un mic infern neprevăzut. Simplă armă pentru isterii de sens contrar în replieri comunitare, n-aveam să obţinem prin PC niciun spaţiu universal comun, niciun ‘împreună’ în proiecţia umanistă. O eroare netă şi, cu mult mai mult, istoric, o iluzie lirică şi o melancolie.
       Dar ne vom mai agăţa de ea o vreme, pentru că spaţiul inerţial al unei corecţii e deprimant de lung, şi pentru că îţi iubeşti şi copiii avortoni.

~ de soirs pe 4 Iunie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s