~

       Fascinanta seninătate a inşilor de dreapta. Nu-ţi ia totuşi atât de multă inteligenţă să vezi că alcătuirea lumii e strâmbă. Cam prin jurul vârstei adulte, înţelegi. Ce nepăsare trebuie să mobilizezi de acolo, ce sistem complicat de explicaţii. Ce viaţă.

       Cultura de tip ‘reţea de socializare’ e predominant infantilă. Mesajul textelor e din categoria ‘Sunt aici, exist, respir’, iar comentariile, de tipul ‘Respiraţia este minunată’. Exaltarea normativului, represiune a negativităţii – îmbrăţişări, flori, cântece. Mesaj precognitiv, consolator, sublimare, retragere spre alveole protective şi uterus atemporal, un logos masiv al liniştii generale. Se poate compara cu normativul pedagogic al şcolilor speciale, al azilurilor de bătrâni sau al sanatoriilor de îngrijiri paliative.
        Ştiam că infantilizarea culturii publice e o realitate, dar nevoia ei e un mister. De cine ne protejăm aparatul psihic? Trăim în Vest în cea mai privilegiată dintre lumi, în cel mai bun moment istoric calculat pe oricâte generaţii, nu avem război sau molime, la drept vorbind nu există nicăieri o teamă obiectivă de prea multe lucruri. Faptul că în societăţile noastre mulţimea adulţilor se agregă infantil  e inexplicabil.

       Al.I. Cuza, 1,49 m; aproape pitic. Maeştrii în pictură şi litografie ne-au lăsat o siluetă zveltă; în portrete de grup, acoperă cu un lat de palmă capetele celorlalţi…
        And so on and so forth.

~ de soirs pe 6 Iunie 2017.

2 răspunsuri to “~”

 1. „Al.I. Cuza, 1,49 m”

  O sursa pentru asta?
  Intreb din curiozitate de tip retea sociala :)

  • Muzeografa de la Castelul Cuza din Ruginoasa, a spus-o în nu mai ştiu ce emisiune tv. Daţi-i un mail, sunt convins că o să vă răspundă.

   Găsit emisiunea, detaliul e la minutul 5,41:
   goo.gl/jYnfxS

   E fie din notaţii memorialistice ale unor contemporani, fie, poate, o notă chiar din dosarul lui de la şcoala militară; pentru sursa primă doamna în cauză v-ar putea preciza lucrurile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s