~

        Copil, locuiai cu 3 generaţii sub acelaşi acoperiş şi puteai depune mărturie că o anumită familie ‘tradiţională’ sau clasică era un succes. În termeni de capital financiar, eram ca toţi ceilalţi copiii, în acea lume, nici mai bine nici mai rău decât ei, dar în materie de ‘capital cultural’, pentru a-l invoca pe Bourdieu, observam în raport cu copiii ‘fără bunici’ o familiaritate cu lumea şi cu lucrurile un pic mai marcată. Rolul familiei tradiţionale, un fel de fratrie tribală a celor 3-4 generaţii în aceeaşi casă, a fost colosal. Azi, când capitalul vrea numai familia nucleară şi te convinge să-ţi alungi copilul de 18 de acasă, nu să-i construieşti un apartament separat în casa ta, privesc cu oarecare melancolie gândindu-mă cât din lumea veche, în realitate, nu era chiar nul şi s-a pierdut cu desăvârşire.
        Mai afli uneori că fragmente de familie tradiţională se refac în Vest, în America mai ales, unde copiii încep să rămână acasă până la 30 sau de tot şi-şi construiesc familii lărgite. Nu ştiu dacă nu e determinat de alegerea financiară mai convenabilă, nici dacă va dura.
        Ştiu că rezultatul concret al trecerii la familia nucleară au fost, în societăţile noastre, puzderia de aziluri de bătrâni şi de orfelinate răsărite peste tot; nu mai avea cine să stea cu copiii ori cu părinţii în vârstă. O legitimare culturală a abandonului a apărut în etos. Azilul, altfel o certă cucerire de civilizaţie (cu câtă mândrie arăta Noica instituţia construită de templieri în Sibiu la 1200…), a fost conceput pentru bătrânii singuri şi fără venit; nimic nu e mai insuportabil pentru moralul unei societăţi decât vederea unor bătrâni rătăcind fără sprijin sau acoperiş, să-şi contemple deci viitorul… Dar un azil pentru nişte bătrâni care au toate rudele în viaţă – noutatea asta aveam să o datorăm în întregime invenţiei capitalului. Nu ştiu dacă e bine, ‘unde mergem’ etc., determinările moraliste plictisitoare. Observ doar că structura de familie tradiţională nu fusese în întregime un eşec şi că dădea la lumină, privită de acum, un univers, o copilărie şi un fel de a fi în lume mai degrabă facile şi agreabile.

Reclame

~ de soirs pe 9 iunie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s