~

        Nu reuşesc să respect:
        – sportivii, de oricât de înalt nivel, ca pe nişte reali atleţi, ‘campioni’ sau eroi etc., cum îi considera de pildă lumea antică, greci, hitiţi, romani, englezii mai târziu etc. Nu văd în ce fel efortul fizic e respectabil, n-am reuşit niciodată să mă conving în mod serios de asta.
        – sportivii care urlă sau se bâţâie apoplectic la o victorie: tenismenii când fac un punct, scrimeurii când fac o tuşă etc., mi se pare o degradare a sportului în show business şi o degradare de sine a oricărui atlet care face mimetic asta. Victoria nu însemna umilirea adversarului care a pierdut, n-avea nicio legătură, o afirmai cu decenţă nu cu sfidare; celălalt e un alt tu însuţi. Erau deconectaţi de la comerţ şi show business, nu îi copiau codurile comunicaţionale. Nici gladiatorii romani nu urlau psihotic în faţa adversarului căzut, descriind piruete de gibon, stil Hollywood. Decenţa marilor campioni de box, ciclism etc. acum 30, 40, 100 de ani, când descoperi câte o filmare. Ridicau o mână în sus a victorie, îşi îmbrăţişau adversarul, urcau pe podium simplu, surâdeau timid copleşiţi de efort, în stil gentleman pur, cu totală decenţă, gratuitate, generozitate şi lipsă de vulgaritate. Nu dansau strigând ‘Suntem cei mai buni’, în linia semnal-reflex, stimul-răspuns a animalelor primitive preistorice, nu înţelegeau de ce te-ai acoperi de urâţenie când performezi un act eminamente decent.
        – tinerii pentru că sunt tineri; bătrânii pentru că ar fi bătrâni; cei de vârstă medie pentru că sunt la mijloc. Dintre toţi, bătrânii par totuşi cu o linie peste, graţie experienţei. Într-o conversaţie patinează greoi, dar sunt recipiente o idee mai pline.
        – meseria de actor; meseriile de ‘show business’, staruri de tele etc. Cel mai mare Hamlet, cea mai mare Antigonă n-au reuşit să sară un milimetru peste clovnul de circ – măcar vag amuzant şi uman, în ce-l priveşte. Individual, sunt un dezastru (Capote, care, de la Laurence Olivier în infra, i-a cunoscut chiar pe toţi: ‘Cu cât sunt mai mari, cu atât sunt mai stupizi’).
        – jurnaliştii – cei de azi cel puţin. Pur şi simplu te pufneşte râsul. N-am reuşit niciodată.
        – meseriile de mentorat în genere, prof, pedagog etc. Nu pot să surâd în faţa niciunuia care crede că transmite altceva decât o dogmă de alienare specifică epocii lui, că e altceva decât un agent electoral. Tipi care afirmă sau pretind un soi de ‘respect’ comunitar sau o preeminenţă, deoarece cred în chip sincer că ajută, cizelează, iau natura şi o fac cultură, ridică un lemn murdar din noroi şi îl fac ‘mobilă de lux’ (Ţuţea) etc. E un fel de justiţie imanentă, sunt în genere meseriile de refugiu când trăieşti blestemul mediocrităţii. Mai degrabă un fel de milă, totuşi, ajungând la asta eşti oricum un tip mort, luminile s-au stins.
        – şefii politici europeni care, în momente de ceremonial, duc în stil american mâna la inimă, vrând să inaugureze un meci de Super Ball. La noi în această Europă se stă drepţi şi descoperit, simplu. Nu ştiu dacă au conştiinţa vulgarităţii şi urâţeniei lor. Mă întreb. Poate că ştiu dar nu mai pot nimic.
        – burghezul care nu mai ştie că e burghez şi crede că ‘creează locuri de muncă’ etc. E ceva de desen animat. A trecut cam un sfert de veac de când nu i se mai aminteşte, timid, că economic trăieşte, totuşi, din spolierea fiecăruia în parte de o mică sumă pentru a avea profit general, de la oameni care abia-şi reproduc forţa de muncă pentru a supravieţui, şi că rânjetul lui nu se justifică în sine prin nimic.
        – luxul obiectelor inerte. Nu e de dispreţuit, dar nici nu înseamnă ceva. Luxul sunt oamenii din jur. Dacă te afli într-un hotel de şapte (!) stele, luxul sunt oamenii cu care te găseşti acolo etc.
        – în general pe cei care cred că fac subversiune, fiind în realitate sclavi total şi prelungind inert discursul consensual.
        – epoca. Nu mai rea şi mai angoasantă decât altele, presupun. Totuşi, epoca.

Reclame

~ de soirs pe 20 iunie 2017.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s