~

       ● Tip divorţat care trebuie să-şi plătească nevasta o viaţă. O viaţă.
        După divorţ ea are un prieten sau amant sau whatever, care locuieşte la ea, dar banii curg de la primul, ex-ul ei. Care e recăsătorit acum şi are doi copii, dar trebuie să o plătească în continuare pe ea. Când vine câte un avocat să verifice, tipul nou îşi face bagajul, scoate maşina din garaj şi merge până după colţ, unde aşteaptă până pleacă echipa, şi reintră în casă.
        Pentru unsprezece ani de căsnicie, o plăteşte pentru totdeauna. S-ar putea opri plăţile dacă ea s-ar mărita cu cel nou, cu cineva. Dar ea n-o să se mărite fiindcă astfel nu mai vin banii. Aşa că situaţia actuală a vieţii lui e aceea că plăteşte un tip nou să i-o tragă neveste-sii. Pentru restul vieţii.
        Da, poate trebuia să faci un prenupţial, ai greşit. Dar să-ţi vină să te-arunci în fiecare zi de pe un pod, să accelerezi un pic mai mult peste parapet, sau să ucizi pe cineva, pentru că ai dus candid o tipă la Starea civilă?
        Mariajele vor fi distruse de judecători, nu de moravurile societăţii; cu atât mai bine. Nu am impresia că pe termen lung femeile vor avea de câştigat din business-ul divorţului. Mariajul a fost inventat pentru ele, de catolici (înainte era o glumă), ca protecţie socială în epocile când nu exista contracepţie şi femeia era redusă la maternitate ca o matcă depunând ouăle compulsiv, nemaivăzând nimic altceva în viaţă. Bărbaţii n-aveau nevoie de protecţie, îşi abandonau senin femeile şi copiii, şi reîncepeau cu următoarea, într-o promiscuitate ideală. Nu ei au avut nevoie de ‘căsătorie’ vreodată, să nu ne înşelăm. Acum, divorţul lucrativ e inventat tot pentru femei, şi mariajul un fel de jaf legalizat juridic. Cu cât un tip are mai mult succes, e ‘bogat’ etc., cu atât e ţintă. Oriunde apare drăgălaş capitalul – băncile şi avocaţii -, făcând breşe în legislaţie, distruge tot. Vor fi luate de săraci şi respinse de restul lumii. Atrase de tipii cu Rolls şi aeronave jet, le va lua, tremurând de emoţie şi aşteptând în costum cu papion, grăjdarul. Adio ascensor social şi alianţe dincolo de clasa ta. Bogaţi cu bogaţi, aranjând mariajul ca în societăţile pe care le numeam primitive. Dincolo, alianţe sufleteşti ale orbilor cu şchiopii, băiatul de grăjdar întâlneşte o fată de paznic, sporind masa proletarilor de tip nou: urât, necunoscut, sărac. Adio romane cu boy meets girl they happy.

       ● Discutam despre cărţile lui M.C.; cădem de acord că sunt, în stil şi în toate, destul de nule, în fine, desuete. Înţeleg exasperarea în faţa unei scriituri care n-are ceva de spus, a unei sintaxe aglomerate de metafore şi ‘oniric’, a decalajului faţă de temele, aerul şi scriitorii din Vest pe care-i frecventezi etc. Dar nu trebuie uitat că tipul acesta chiar ştie să scrie – ceilalţi par dramatic cârpaci sau ‘ziarişti’ -, nemaivorbind de calităţile lui umane.
        Aşa arată, acum, cel mai înalt fir de iarbă din câmpie.
        Să ne ocupăm de câmpie.

       ● Sclifoseala de a spune ‘cea mai recentă carte’ pentru a evita să zici ‘ultima’. O văd la destui scriitori, şi chiar am impresia că o iau în serios.
        Dimpotrivă. Trebuie spus ‘ultima’ cu speranţă.

Reclame

~ de soirs pe 9 iunie 2018.

3 răspunsuri to “~”

  1. :)

  2. Gata cu blestemele, există speranță.

  3. Să vezi cum e când treci printr-un divorț, iar fosta nu vrea să îți acorde divorțul, în timp ce locuiești cu actuala, cu mama ei și cu bunica ei care trag toate trei de tine să divorțezi spre o viitoare nuntă. Ar merge o nuvelă.

    It’s good to have you back!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s