~

       ● Ideea că ierţi numai dacă în prealabil ţi se cere iertare, dacă există căinţă din partea cealaltă. De scris odată despre această imbecilitate uimitoare. (Politic, cred că clişeul ăsta mental vine de la Monica L., pe linia Levinas-Jankélévitch, dar ea o folosea pentru a forţa un rezultat empiric într-un context specific.)
        E una dintre cele mai găunoase pretenţii sufleteşti. Nu, trebuie să ierţi înainte de a ţi se cere iertare, şi chiar dacă persecutorul te urăşte, şi chiar dacă ar fi mort, şi chiar dacă nu s-ar fi născut încă. Ce idee, să fii bun, dar condiţionat, dacă celălalt e cocoşat, face genuflexiuni şi poartă haine cernite. Oamenii ăştia ar face şi la poarta paradisului un târg cu mercurial, cu o condică pe două coloane. Ideea că impulsul etic e un interruptus.
        (Nu-mi place nici falsa iertare a lui N. pentru ‘fratele Alexandru’, e condescendentă, tulburător-onctuoasă, o superficialitate de semn contrar.)
        În realitate, trebuie să te porţi de parcă ai fi singur în lume, să explorezi cine eşti. Să nu ierţi, dacă nu poţi; să ierţi, dacă poţi. Problema e a ta cu tine, god damnit.

       ● ‘Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i despre planurile tale’ (sau: ‘spune-i că ai planuri’).
        Păcat că vorba asta americană nu e atribuibilă cuiva… solid, ca să zic aşa (e a lui Woody Allen), şi a ajuns produsul unei culturi pop anonime. Rar a fost spus într-un mod mai simplu ceva mai genial.
        Când te gândeşti că sunt scriitori cu operă întinsă din care nu rămâne una bucată frază citabilă, nici măcar un punch-line din categoria asta.

       ● Îmi place aşa de mult să citesc din când în când texte prost scrise, vii, buruienoase. Ca şi când te-ar prinde o ploaie pe câmp şi te-ar uda până la piele. Exaltare.

Reclame

~ de soirs pe 14 iunie 2018.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s