~

       ● Furia pe care o avea în el Céline.
        Cele mai stupide încrâncenări, cele mai joase, nimic nu conta, pentru nimic nu avea un scrupul. O violenţă interioară care-l contorsiona şi chinuia ca pe un condamnat la moarte.

       ● ‘Când un tip de 120 de kilograme vorbeşte, un tip de 60 de kilograme ascultă’ (indicaţie de regie, Michel Audiard).

       ● Admit, stânga dă azi cultura oficială în mainstream, e limpede. Dreapta e încă practica oficială, realul – dar stânga e cultura oficială, ‘idealul’, dă linia ideologică în polis, pedagogie socială, universităţi, cultură, media, tot, e perfect adevărat că are monopolul. Bun. De la un timp, însă…
        Cum am putea defini acest ‘timp’? Nu e doar siajul ‘Trump’ etc. E ceva în aer, o sastiseală, oboseală sau abandon. Şi lucrurile încep să se întoarcă, urnindu-se mediu spre masiv, cu scrâşnet de fiare, ca o maşinărie scheletică enormă care se ridică din genunchi. Pentru urechile exersate, se aude deja.
        Asistăm la o contrarevoluţie a dreptei?
        (Se va spune: bine, v-aţi scăldat în mainstream, aţi avut totul. Mai daţi-vă acum şi la o parte.)
        Dacă da, o atare contrarevoluţie poate dura 40 de ani. Am creat un iad cultural soft, e-adevărat, unul sâcâitor, cu cenzură şi impoziţie, pentru a fixa forme, un tip de naraţiune şi legislaţie – dar ce-ar fi Iadul de dincolo. Să ne închipuim literatura, cinema-ul, artele. Şi restul vieţii noastre.
        Nice future.

~ de soirs pe 1 iulie 2018.

3 răspunsuri to “~”

 1. Depinde. Dacă prin „dreaptă” se înțelege inițiativă privată (cu toate valențele ei, nu doar antreprenoriat de boutique), libertăți individuale, liber schimb, dereglementare – tot tabloul roz pe care-l pictează apologeții „dreptei” – mă foarte îndoiesc.
  Trump e un simptom (și nu primul) al contrarevoluției conservatoare; dar refluxul ăsta se putea observa de cel puțin vreo zece ani, cam de când se folosește pe scară largă „political correctness” (n-ai nevoie de zece termeni pentru „zăpadă” când locuiești la tropice). Dar conservatorismul nu prea are orientare pentru că nu încearcă să tragă înspre nicăieri, încearcă să revină la o vârstă de aur fantezistă contemplându-și propriul buric. Conservatoare poate să devină și o societate stângistă când obosește sau când se lasă încălecată.
  Iar „stânga” domină încă scena culturală pentru că ceilalți nu creează artă, sunt ocupați să-și facă patul (cum îi îndeamnă calpuzanul ăla de JP) și să mineze bitcoin. Ei socotesc că arta e sau ceva clasic și deci deja stabilit (ca muzica oamenilor cu peruci de care vorbea Frank Zappa) sau degenerare postmodernă și deci condamnabilă.

  • Aveti dreptate. Sa nu amestecam insa prea tare lucrurile, conservatorii nu sunt acelasi lucru cu reactionarii, nu vor sa se intoarca la o stare din trecut, ci, dupa cum le spune numele si reputatia, doar sa pastreze la infinit ceea ce exista. Un pic mai inofensivi…
   Dreapta de care vorbiti e cea liberala clasica.
   Nu vad legatura intre conservatori si PC, care e politica blestemata a stangii, a unei anumite stangi ‘societale’, tradatoare a celei sociale si responsabila pentru trei sferturi din sentimentul de sila pentru noi, in lume.
   Interesant ce spuneti despre arta, fiindca mai degraba dreapta e acuzata ca nu creeaza nimic.
   Ce a spus acel Zappa e o pura imbecilitate de filistin.
   Contez ca n-o sa avem o contrarevolutie a dreptei, ca ne inseala absolut toate semnele. Dar…

  • Încercam să zic (poate prea telegrafic, e o veche meteahnă și regret asta) că acest reflux, această contrarevoluție declarată de dreapta e observabilă cam din perioada în care lumea a ajuns să definească PC-ul (ca apanaj al stângii, desigur) ca pe o noțiune concretă. Din momentul în care practica asta absolut păguboasă a PC-ului a pătruns în mentalul colectiv ca noțiune concretă dușmanul a fost definit și revoluția putea începe. E nevoie de astfel de nuclee de polarizare înaintea unui conflict și stânga l-a servit pe tavă.
   Iar când ziceam „ceilalți” la dreaptă mă refeream.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s