~

       ● Ce numim un ins de calitate? Cineva care are, vizibil, o latură non-umană. Trebuie să aibă un aer desprins, decalat, oricât de puţin, ceva de înger. Nu ostentativ, dar cât de puţin să i se vadă aripile. Cineva de calitate, deci nu cineva care ne seamănă.

       ● Philip Roth lui Zadie Smith: când înota multe lungimi de piscină şi trebuia să se gândească neapărat la ceva în timpul ăsta, lua un an oarecare, să zicem 1953. Se gândea ce i se întâmplase lui în anul acela. Ce se întâmpla în New York. Apoi în America. Trasa cercuri concentrice tot mai largi, Europa, lumea, şi efortul se petrecea într-o concentrare productivă.
       Ştiu că n-aş înota nici zece metri, cu planul ăsta eroic.

       ● În literatură, realismul social e depăşit. Şi e dominant în toate literaturile, până la sufocare. Stream of consciousness, dus şi el. Literatura experimentală, să scriem un roman întreg fără litera ‘e’ – zero. Romanul cu cheie, mort. Romanul deductiv, mort. Oniricul, liricul, obscurul, mistificarea, moarte şi îngropate. Parcă ai urmări o căsătorie care se destramă. Mai întâi erau nedespărţiţi, apoi nu şi-au mai completat reciproc frazele, pe urmă el a întârziat într-o seară…

Reclame

~ de soirs pe 5 august 2018.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s