~

       ● Când spui că ne apropiem de ‘moartea romanului’, n-ai în vedere calitatea literară, dificultatea oamenilor de a avea azi lecturi întinse etc. Ci moartea funcţiei sociale pe care o avea. Romanul era aproape totul. Ceva teorii de filozofi sau eseişti – la 30 de ani o dată. Dar în rest, era romanul. El era lumina intelectuală a unei epoci.
       Şi chestia asta nu mai vine în niciun caz de la roman. E cultura pop, e netul cu reţelele sociale, sunt telefoanele, gaming-ul, sunt filmele, serialele înşirate în binge-watching, cu totul altceva ne influenţează vieţile şi reflecţia în genere despre ce trăim. Nu mai aşteptăm un roman să pună ştampila intelectuală peste toate: în deceniile astea, trăim asta. Ni se rupe de sentinţa lui. Şi asta e moartea sau un anume sfârşit al romanului, cel puţin în cultura de masă. Romanul trece în subterană şi ‘rezistenţă’, dacă acest cuvânt n-ar fi fost făcut praf. În relevanţa subtilă.

       ● Pierre Desproges, plictisit de părerile politice ale vedetelor: ‘Yves Montand îl propovăduia pe Stalin acum 10 sau 20 de ani, acum propovăduieşte contra, oamenii aceştia nu ştiu foarte bine ce fac. Nu sunt niciodată adulţi, politic’.
       Nu sunt niciodată adulţi în genere, lotul lor e emoţionalul. Un enorm număr de oameni, de meserii publice, nu ating maturitatea politică. Vedetariatul se ocupă mai ales de cheta umanitară la catastrofe şi de sfaturi generale competente despre viaţă, unde raportul vomitiv e mai suportabil. Dar e adevărat că, ori de câte ori observi un clovn public – actor, cântăreţ etc. – spunându-ţi ceva despre politic, ai imaginea unui copil apărând sub reflectoare în frac şi dansând step, rotind bastonul prin aer, în timp ce încearcă să-şi ţină jobenul pe cap.

       ● Cei care, vorbind despre literatură, explică la ce poate să ajute ea…
       Oh boy.

~ de soirs pe 30 august 2018.

2 răspunsuri to “~”

  1. Cand am simtit ca ma voi imbolnavi daca urmez, in continuare, suvoiul lumii, m-am oprit. Am scos cablul TV , mi-am sters blogul cel vechi si contul de facebook. Am inceput sa citesc carti serioase ( Sf.Ioan Gura de Aur, Sf.Ignatie Briancianinov, Nae Ionescu etc.) si chiar daca nu inteleg toate subtilitatile, tot consider ca am un castig si un alt mod de a ma intelege/analiza /raporta pe mine… Cea mai cumplita robie este aceea de a ceda impulsurilor/viciilor. Scuzati pentru o eventuala slava desarta strecurata pe aici. Cu alte cuvinte aceasta este solutia pe care am gasit-o eu.

  2. haha, singurul lucru la care ar putea ajuta ar fi sa-ti pui pistolul la tampla. sau nu la tampla, in spatele urechii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s