~

       ● Un bărbat e îmbătrânit. O femeie e desfigurată. Nu există alt cuvânt, faţa ei o lasă baltă, luând-o pur şi simplu la sănătoasa.

       ● Poligamia nu e bună, se spune, fiindcă toate societăţile care o practică au un nivel crescut de violenţă. În poligamie, se întâmplă aşa: un număr mic de bărbaţi au toate femeile. Ca într-o hoardă unde numai exemplarul alpha se împerechează, ceilalţi neputând să se apropie toată viaţa lor de o femelă. Majoritatea celorlalţi umani rămân frustraţi de împerechere, de urmaşi, mariaj sau fie şi de banala căldură umană. Femeile sunt reificate, reduse la o competiţie infantilă între ele, gâze învârtindu-se bete în jurul lămpii, socialmente inexistente. Monogamia, deci, e soluţia pentru societăţile moderne.
       Dar e ca la inegalitatea veniturilor. Un tip de 1,90, cu un corp atletic, chipeş, inteligent şi amuzant poate avea cam toate femeile. Ce e el? Nimic altceva decât un miliardar. Ceilalţi, în corpuri delabrate, mediocri sau lipsiţi de umor sunt proletarii sexului. Suferă, vor fi aleşi foarte rar, cu mult mai mare efort, şi atunci mai ales din milă sau plictiseală. Vor avea urmaşi urâţi sau şterşi – ceea ce e deja o insultă de fiecare zi -, 4-5 femei într-o viaţă, uneori una sau niciuna chiar. Bagajul genetic e absolut analog averii. E pur şi simplu de neconceput un urât ‘de dreapta’, el ar trebui să ştie ce înseamnă să nu ‘te califici’… La fel în business, în sport, în arte. Unii vor fi mai sclipitori fără efort, atâta tot.
       Societatea e natural poligamică, şi admitem asta. Admitem ca un atlet să ia toate trofeele, nu ni se pare nimic scandalos. În acelaşi timp, există un domeniu al acţiunii umane unde pretindem sobru monogamia, ca toată lumea să aibă o şansă: sexul.
       E spectaculos.

       ● Regulă pentru întreaga viaţă: niciodată să nu mergi la o manifestaţie; niciodată să nu semnezi o petiţie.
       Niciodată să nu scrii un J’accuse.

Reclame

~ de soirs pe 4 septembrie 2018.

2 răspunsuri to “~”

 1. „Un bărbat e îmbătrânit. O femeie e desfigurată. Nu există alt cuvânt, faţa ei o lasă baltă, luând-o pur şi simplu la sănătoasa.” Serios? Am putea reformula paragraful in genul „societatea e indulgenta cu ridurile barbatului si necrutatoare cu cele ale femeii”. Apoi, stiti cat de subiective si efemere sunt canoanele estetice. Sau poate aveti dreptate, mai bine ne abtinem sa scriem un „J’accuse” si il lasam pe Dreyfus sa moara. Ba chiar am putea sa contribuim la perpetuarea stereotipurilor de gen si la prosperitatea clinicilor de chirurgie estetica cu astfel de texte post-etice. E o provocare, de fapt, inteleg ce spuneti, dar sunt curios cum puteti sustine aceasta amoralitate in eseu. In literatura poate fi credibil, pana la un anumit punct, scriitorul se poate juca cu naratiunea si lasa personajele sa faca ce vor, dar in eseu, oare mai tine schema?

  • De acord că pot fi toate astea.
   În realitate e mai simplu: am observat întâmplător că nu mai recunosc niciuna dintre fostele colege (au trecut vreo 15 ani), dar nici măcar una, în timp ce recunosc toţi băieţii – prompt, cu prenume şi nume, întâmplări, un val de amintiri.
   Sunt schimbări dramatice, femeile devin pur şi simplu de nerecunoscut – dacă n-au cine ştie ce semn foarte distinct. În nici două decenii.
   Pur şi simplu faţa lor o ia la sănătoasa, ce pot spune…
   Cât despre îmbătrânirea reală, care va veni mai târziu… să fim serioşi, nu e niciun clişeu estetizant. Chiar şi la obraji, gravitaţia e necruţătoare. Acele plăci de rinocer… N-aş şti să spun de ce noi scăpăm cu mult mai ieftin, dar la ele e pur şi simplu dezastru obiectiv.
   Îmi pare rău, nu ştiu cum să vă spun asta… Şi nu mă interesează cele 35 de ‘explicaţii’.
   Vedeţi, un om nu poate fi convins că nu vede ceea ce vede. E tot ce v-am putut spune, în onestitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s