~

       ● Pe cine protejăm, în definitiv. E. se întreabă cu un aer dezolat, întins în fotoliu, își aruncă brațele în aer și le lasă să cadă cu oboseală. De ce naiba există tipul ăsta de cenzură morală, ce anume mai avem de protejat în 2020? Ce ordine morală?
       Poate e vechea superstiție a decadenței. Au impresia că dacă nu ținem moral lucrurile sub control, pornografie etc., vom începe să ne omorâm între noi, societatea intră în anomie. Sunt convinși de asta: o singură concesie, și ne ducem de-a berbeleacul (povestea cu Sodoma și Gomora). Temere moralistă veche: unde intră amoralitatea senzuală intră cu pași repezi și crima, un pervers sexual e mai ușor permeabil la gândul omuciderii, la haos etc. Văd o legătură între pervers, un tip cu control slăbit, și reducerea conștiinței morale. Te poți aștepta să închidă ochii la furt, să-și denunțe semenii, să ocolească legea, în timpul războiului să treacă la adversar, forța de a exercita un control asupra lui însuși e deja diminuată, de unde ideea că un pervers sexual nu e cineva de încredere, trebuie tratat ca alcoolicii sau persoanele cu dependențe.
       E. insistă că societatea și-a dezvelit cam toate vălurile, ar fi absurd să nu le scoată acum de tot. Mă îndoiesc (dacă nu se schimbă ceva în natura lucrului – transumanism, nu știu ce). Nu cred că vom merge vreodată goi pe stradă sau că vom face amor prin parcuri. Nu mai protejăm vreo ordine morală, dar n-or să facă un pas dincolo de, să zicem, concesii relative.
       Seara cade.
       Partea bună: insul se teme de el.

       ● Macron despre cvincvagenari: tipii ăștia fac parte din generaţia ‘prinţul Charles’ – cei care aşteaptă la nesfârșit Coroana pentru a fi de fapt surclasați de următorii în linie. Generaţia cvincvagenarilor a fost sărită de istorie.
       E ceva adevărat aici. Mai sunt câţiva dinozauri, Merkel, Trump, dar în mare s-a trecut direct la generaţia 40, suntem conduși de cvadragenari, deja majoritari în structurile de putere. De ce generaţia 50 a făcut o eschivă? Oamenii ăştia apăreau undeva între sfârşitul Războiului rece şi era internetului, un pic confuzi în toate. Au preferat să păstreze tăcerea. Încă o ‘generaţie pierdută’, retrasă fără un motiv limpede.
       Au fost excepții. Totuși, contingentul de vârstă care a condus în general lumea e cel de 50-70 de ani.
       Câte războaie, ce măceluri, acești prinți ai ramolismentului.

       ● Cineva care pronunță cu un aer de actualitate, la 30 de ani de la Revoluție, cuvântul ”comunism” e un caz consternant de debilitate mintală. Ori ”mineriadă” etc.
       Le trebuie un nou context analogic, aer proaspăt, noi noțiuni, alt lexic. Acești oameni stranii.
       Alt timp.

Reclame

~ de soirs pe 22 septembrie 2018.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s