~

       ● Tropismul tribal al originii.
       D’où tu parles? Faimoasa injoncţiune marxistă din anii ’68: ‘De unde anume vorbeşti?’.
       Care ţi-e, cu alte cuvinte, originea, background-ul social? Dacă eşti burghez, se subînţelege că vei vorbi în favoarea lor. Cu tot firescul sau fără să-ţi dai seama. Dacă provii din cartierele sărace sau din rural, discursul tău se colorează în roşu. Nu tot timpul – uneori burghezul sau aristocratul erau ferm pentru proletar şi invers, iar primele clase sociale parvenite imită îndeobşte, în idealuri şi gusturi, fostul stăpân burghez. Dar în linii mari, somaţia ‘De unde vorbeşti?’ – care i se părea lui Foucault o întrebare poliţistă, un fel de ‘Prezintă-mi buletinul’ – stabilea o identificare destul de cinstită a zonei tale de interes intrinsec (naştere şi mediu social), şi nu dădea greş aproape niciodată. Ca un fel de GPS social, odată pus degetul pe punctul exact de pe hartă, puteai spune, după discursul pe care îl ţine, care e originea socială a unui ins, dar şi simetric, pornind de la obârşia lui, cam ce discurs îţi va livra cu predilecţie. E o busolă socială, un tropism într-atât de fatal, că e vulgar să insişti. L-am putea aplica şi azi cu dezolant succes.
       Câţi conservatori provin, astăzi, din alt mediu decât cel burghez-conservator, al părinţilor şi înaintaşilor lor? Câţi socialişti, pe de altă parte, sunt altceva decât proletari, subproletari sau rurali de familie? Câţi liberali nu-ţi exaltă meritele ‘liber-schimbismului’, pentru că familiile lor au avut, ‘în interbelic’, câte o prăvălioară în nu ştiu ce oraş? Câţi români sunt altceva decât lacrimogeni, în altă ţară? Câţi evrei nu-ţi exaltă coreligionarii, pozitivând sistematic tot ce are legătură cu ei? Câţi ‘rapperi’ (care şi aşa sunt xeroxul unui xerox, făpturi de circ abisal ridicole) care să-ţi glorifice altceva decât ‘cartierul’ lor slinos fermecător? Excepţiile – consternant de subţiri. Tropismul tribal al originii se păstrează în liniile mari, cu o consecvenţă enervantă.
       Dacă luăm azi numele notorii din Valahia şi de aiurea – cam toate sunt, politic, prelungiri cuminţi ale propriilor origini. De unde provin – exact de acolo îţi vorbesc.
       ‘Demografia e destinul’, butada lui A. Comte – identitatea nu mai puţin. Scoţi cartea de identitate şi ştiu deja ce discurs o să-mi ţii, dezolat că o să nimeresc în 9 cazuri din 10.
       Toţi folosesc o salată de cuvinte, ca să revină la ei înşişi.
       Prefer un anti-comunitarism feroce. Homosexuali dezgustaţi de comunitatea lor, care să declare că nu vor niciun drept care e impoziţie şi comisariat ideologic. Religioşi, pe de altă parte, sastisiţi de agresivitatea şi îngustimea tribului, care să militeze pentru egalităţi societale absolute. Un nefumător care să apere fumatul. Orice.
       Previzibilitatea e plictisitoare, dar cea socială te dărâmă pe picioare. Orice, numai nu ce sunteţi. Rareori există ceva mai debil.

       ● Două lucruri care, acceptate, sunt proba că nu mai există oameni liberi: salariatul şi ambuteiajele… Ideea că eşti sclav cu soldă lunară, şi că aştepţi în turmă ore pe o autostradă pentru a te mişca 6 metri – sunt proba că s-a terminat şi năclăim fericit în subumanitate.

       ● După ce Ricoeur e stâlp al gândirii, afli – apud O. – că Emm. Macron are o teză în Machiavelli.
       Când e ca Franţa să aibă noroc, Franţa are noroc.

Reclame

~ de soirs pe 7 octombrie 2018.

Un răspuns to “~”

  1. Mi-am petrecut o vreme – dar ce este „petrecerea”? cind toate sint treceri, (din)spre nicaieriland, vorba cuiva … – cetind un fiu de preot. De unde vorbea, ce configuratie sociala, in „scriitorul” acela care ii conducea pe nemti in locuri de distractie (delicat de frantuzesti)?

    Dintre (neo)conservatorii fara panas – unul cu originile cele mai „proletare” posibile. Dintre poetii de curte ai neantului valah, expresia am auzit-o prima oara intr-o academie de snooker – cel mai vocal isi avea tatal fost detinut politic. E adevarat, bardul se nascuse dupa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s