~

       ● După improvizaţii exotice, platformele se reaşează, peste tot, ca acum 100 de ani: conservatori, liberali, socialişti. Suficient de curios.

       ● Pentru a înţelege Franţa, trebuie să vezi că e înainte de orice o naţiune literară. E cumplit ce face asta pentru orgoliu. Englezii pot invoca într-o înşiruire rapidă câteva figuri universale, Shakespeare, doi-trei încă. Luaţi repede, germanii contabilizează filozofi sistematici, jargonarzi, dar în literatură, dincolo de Goethe şi de alţi doi încă, mai nimic de greutate globală. Însă francezii au 25. Pur şi simplu uriaşi, Racine, Montaigne, Pascal, Voltaire, Rousseau etc., secol de secol se afirmă 7-8, figuri de anvergură colosală care influenţează universal.
       Istoria a reuşit o vreme să fie pandantul literaturii, însă foarte puţin. Erau la o înălţime unde concurau numai singurătatea vulturilor, pentru ca în nici 100 de ani să nu mai fie nimic. Cu un asemenea trecut, să contezi pe ‘locul 6’ ca anvergură… Franţa nu mai pune cu adevărat probleme, ea nu mai sperie pe nimeni… Fostul actor al lumii, bântuind pe scenă pentru a sufla replici şi a duce tava. Oraşele, muzee pentru hoarde de turişti în extaz asiatic, economia, dumping pentru imigraţii neoliberale, coeziunea societăţii, pulbere. Dacă reflectează onest la destinul ţării sale, un autohton se sufocă.
       Francezii îşi detestă politicienii mai ales pentru disimetria de prestigiu: n-au reuşit mai niciodată să ţină ţara la nivelul gloriei ei literare.

       ● Luchini: ‘Mă uit la televizor. Nu pot să nu mă uit la televizor. Nu poţi să stai numai cu Péguy şi cu Léon Bloy, ăştia-s tipi care se simţeau foarte, foarte rău, şi te fac şi pe tine să te simţi rău. Televizorul mă face un pic amorf. Şi fiind amorf, sunt şi mai nefericit, un pic aiurit, şi apoi îmi amintesc că am la îndemână antidepresive…’.

Reclame

~ de soirs pe 12 octombrie 2018.

3 răspunsuri to “~”

  1. Și rușii? Cum e cu literatura lor? Întrebare sinceră fără alte interese.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s