~

       ● Oamenii nu înţeleg niciodată lucrurile până când nu există un cuvânt pentru acel lucru. E nevoie totdeauna de o etichetă. Fără brevitatea de structură a unei clase de obiecte, care-ţi restrânge onest perimetrul cognitiv, realitatea apare fluidă, terifiantă.
       Fascism. Nazism. Comunism. Articulate clar, sub lumină, ne-am liniştit subit. Putem lupta acum împotriva lor. Semantica e nervul războiului. Putem desfăşura trupe pentru că vedem, ca de pe o înălţime a locului, configuraţia trupelor din faţă.
       Niciun inamic nu poate fi învins până când nu e numit. (De ce nu izbuteşti să învingi un inamic? Esenţial, pentru că nu l-ai numit bine, onest, exact, ai exagerat sau ai diminuat contururile.) – Invers, în Vechiul testament zeul nu e numit niciodată. Pronunţarea sau scrierea numelui său e un tabu primordial, fiindcă numind imanentizezi, figurezi, limitezi o arie esenţial infinită (zeul e tot, el nu poate fi ceva – nici ‘bun’ etc., nu suportă atribut, Dumnezeu e cel-despre-care-nu-se-poate-şti).
       Ceea ce numim, deci, prin cuvintele noastre e numai finit-Răul.
       Asta pentru a şti ce vorbim când articulăm ‘iubire’, ‘bunătate’ şi celelalte lucruri drăgălaşe.

       ● X – nu a mai spus un lucru real de 25 de ani.
       Ţi se strânge puţin inima.

       ● Trăncănitul competent despre ‘viaţă’. Aproape toţi inşii sunt gata să-ţi spună din ce e făcută. Stingerea, de la o vreme, a lui ‘Nu ştiu’.
       Rezerva, surâsul derutat, tăcerea – care existau totuşi, sau un fel de timiditate ca un trac de scenă – absolut pe fereastră.

Reclame

~ de soirs pe 14 octombrie 2018.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s