~

       ● Judecând la rece, Europa n-a fost lăsată niciodată să aibă un centru. De un secol, totul a fost o luptă între Vest şi Rusia, ca şi când între ele n-ar fi existat nimic, un imperiu cu valori europene, o cultură proprie, distinctă, incredibil de fecundă etc. A fost Vest sau Rest, cu neglijarea absolută a unui teritoriu fărâmiţat şi anexat cu plăcere de toţi, despre care suntem invitaţi să citim numai în Stefan Zweig.
       Ceea ce e văzut acum ca emergenţa ‘populismelor’ etc. e şi o miză istorică, o omogenitate geografică, un ‘numai puţin, existăm şi noi’ pe care culturi proiectate a fi perpetuu în adormire îl afirmă. Populismul, imigraţia etc. sunt pretexte, în realitate ne-am agăţa de orice pentru a ieşi din corset.
       (Sunt uluit că România nu e încă în Visegrád, ci în continuare nicăieri.)
       Vom auzi din ce în ce mai des de Europa Centrală.

       ● Fizician din pop-culture mort de curând, S. Hawking sugerează în nişte pagini de memorii că lucrul de care se teme e apariţia unei ‘rase de supraoameni’. În scurt, ca şi Houellebecq, ideea lui e că elitele nu vor rade de pe faţa pământului non-elitele – ca în fostul proiect eugenic nazist -, ci le vor păstra aservindu-le.
       Ipoteza lui: primii care-şi vor putea modifica ADN-ul vor fi fatal bogaţii, nimic de făcut. Până să se răspândească la nivelul insului generic, la ultimul sărac din India, tratamentele vor fi produs deja două rase sau subspecii. Banală chestiune de cronologie, într-o primă etapă – însă prima etapă poate fi singura. Cei care au jaloanele procesului vor dori să le menţină (memorie, inteligenţă crescută, rezistenţă la boli, longevitate) şi să ‘editeze’ ADN-ul progeniturii proprii. Inevitabil se vor naşte într-o primă etapă două tipuri de oameni, şi disimetria va conta. Nu va fi ca fosta disimetrie bogaţi-săraci, fiindcă avem acum un salt calitativ, o diferenţă de natură. ‘Odată ce asemenea supraoameni [îmbunătăţiţi] vor fi apărut, vor exista probleme politice semnificative pentru oamenii neîmbunătăţiţi, care nu vor putea să concureze. (…) Probabil aceştia se vor stinge, sau vor deveni neimportanţi. În schimb, va exista o rasă de oameni autoproiectaţi (self-designed) care se îmbunătăţesc la un nivel tot mai crescut.’ Proiecţia – undeva până la sfârşitul secolului, cel mai probabil mai devreme.
       E abilă mai ales observaţia că primele probleme ale ‘oamenilor neîmbunătăţiţi’ vor fi politice (nu de sănătate, emoţionale etc.). Li se va contesta, diminua sau relativiza votul, probabil prin trucul etern al reprezentativităţii (e.g. cea cenzitară din sec. XIX).
       Elita îşi aşterne patul politic, ca la sfârşitul unei după-amieze calme.

       ● V., tip de obicei cald şi ataşant: ‘Poezia ajută la…’.
       Uf. N-am mai citit.

Reclame

~ de soirs pe 15 octombrie 2018.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s