~

       ● Oraţia lui Dupanloup la moartea generalului Lamoricière: ‘Cine-i cel care, regretând războiul, nu admiră armata?’ etc.
       Detest războiul – în afara, să zicem, a celui imediat de apărare – şi nu admir deloc armata, dar pentru parade militare, nu-mi pot imagina de ce, sunt amator… În cele ale Franţei de 14 iulie, aştept să văd pasul molcom, ostentativ dezorganizat, al bătrânilor din Legiunea străină. Dar de oriunde-ar fi, dacă mă pot uita, o fac. Pentru tot spectacolul ăla de însăilare coregrafică, resimt nu ştiu ce duioşie şi emoţie inexplicabilă. (Imposibilitatea ordinii? Tipi care înfruntă absurd limita, lipsiţi de libertate? Defilarea tragicului, a morţii, la toate contingentele alea care mărşăluiesc spre neant?…)
       C. povestea de un prieten din copilăria lui din Sibiu, antimilitarist din convingere şi detestând naţionalismul, care era nelipsit la defilări. Se înfiinţa cu hainele cele mai bune, în primele rânduri; din când în când îşi ştergea o lacrimă…
       Din stirpea ăluia mă trag şi eu.

       ● Simplificând la esenţă, liberalismul (economic) e regimul în care Piaţa face legea. Nimic mai mult. Ne putem închipui tot înrâurit strict de profit: spitale, învăţământ, ‘cetăţeni’ (termen egalitar) înlocuiţi tot mai mult cu ‘contribuabili’ (inegalitar), protecţia socială înlocuită cu discurs caritabil, ‘filantropie’ etc. Proiectul politic al liberalismului economic (nu cel politic al lui Locke & Co., aceea e o altă lume) e libera circulaţie a mărfurilor, capitalurilor şi persoanelor, fără nicio consideraţie pentru altceva – cultură specifică, clase, societate etc.
       Un pic de calm ar fi ideal; mai avem puţin şi vorbim ca-n editoriale de N.Y. Times
       Dintre cei care contestă dinăuntru Uniunea Europeană, ‘Bruxelles-ul’ etc., nu există nimeni care să conteste Europa, ideea de Europă unită, dumnezeule… Ci proiectul de Europă liberală, cel făcut în ultimele decenii de către bunii bancheri, pe un proiect de uniune vamală a cărbunelui şi oţelului. N-au fost 4-5 proiecte de Uniune Europeană, atunci, dintre care oamenii să aleagă entuziast. A fost un proiect finanţist unic şi au fost puşi să-l voteze în toate ţările pe rând, iar asta a fost tot.
       Va exista foarte probabil o nouă Europă unită. Un alt proiect de Uniune ivit în anii aceştia, nicidecum frământări ‘iliberale’, ‘naţionaliste’ etc. Poate că noua Uniune Europeană va fi una ‘a naţiunilor’, poate o federaţie, o confederaţie de tip helvetic, poate o republică, o monarhie sau un imperiu, un falanster transnaţional ori un avanpost globalist. Nimeni nu are habar, fiindcă nu determini o devenire. Dar se simte sfârşitul unei anume Europe liberale a bancherilor, acea primă etapă, a anilor inaugurali ’90, de Europă, care oferea aparenţa unei decizii libere discret ghidate de elită, de o avangardă leninistă luminată deţinătoare a fundamentelor, spre fericita alienare a popoarelor. E cam târziu. Ca orice proiect, Europa nu e un dat înţepenit – acesta sau niciun altul – ci o înlănţuire (agencement), un real morfologic cu structură înaintând în etape. Asişti la nişte ani care expiră. La popoare care spun, fără să ştie prea bine ce fac dar înaintând dialectic: vă mulţumim – preluăm noi de aici. Niciunul nu contestă ideea unei Europe unite, atracţia pentru ea e imensă; îi roagă doar pe funcţionarii cu mânecuţe – plini de merite reale – să coboare o treaptă, pentru a intra în Europa 2.0 şi etapele secvente.
       Altfel eşti în analogism simplist sau teorie expirată păcătuind prin metonimie.

       ● Lacan, convins că umorul e ceea ce distinge subiecţii normali de bolnavii mintal, fiindcă ne separă mai întâi de lumea animală etc., dar şi pentru că permite o distanţă sanitară faţă de sine şi de lucruri.
       Bineînțeles, n-avea niciun pic de umor și era un dezastru.

Reclame

~ de soirs pe 20 octombrie 2018.

2 răspunsuri to “~”

  1. Într-un război, una dintre părţi este fatalmente în apărare …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s